Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

29 Ocak 2018 Pazartesi

PUGLIA - Lezzet Vol.2

Selam!

Puglia lezzetlerinden bahsettiğim ilk post birkaç gün içinde ortalamanın üzerinde okununca, bu motivasyonla hemen ikinci posta başlamak istedim ve önceliği de notlarımın pek yoğun olduğu hamur işlerine verdim. Sanırım bu serinin son lezzet postu da şarap, peynir ve şarküteri olur ve bu serüven de böylece nihayete erer..

Puglia, street food yani sokak yemekleri ve atıştırmalıkları anlamında müthiş zengin bir mutfak. Her köy, kasaba ve şehirde sayısız pastane, fırın ve lokal dükkan olduğundan, bu kadar geniş bir bölgede fazlaca enerji sarf ederek dolanıp dururken sürekli bir acıkma halinde olan bünyeye bu durum adeta ilaç gibi geliyor.

Focaccia İtalya'nın her köşesinde tadabildiğimiz, ülkemizdeki İtalyan restoranlarının masalarından da eksik olmayan, bana hep anne elinden çıkmış hissi veren ve genellikle zeytin, kekik ve kurutulmuş domates ile hazırlanan sebzeli İtalyan ekmeğine deniyor.. Puglia'nın bir önceki postta bahsettiğim buğdayının kalitesinden olsa gerek ki; damak tadımızın alıştığı lezzette bir focaccia ile karşılaşmıyoruz Puglia’da. Bu kesinlikle başka bir şey! En sık onu tüketiyoruz aralarda ve özellikle de plajlarda..

Seyahat sırasında bir de Pizzitello Pugliese versiyonunu deniyoruz bir öğün arasında. O da çok benzer bir lezzet, ama Focaccia'nın siyah zeytin ve soğan ile hazırlanan versiyonuna verilen isim..

Pizzo Leccese, adı üzerinde daha çok Lecce'de karşınıza çıkacak bir hamur işi. Siyah zeytin, soğan, domates ve biber ile minik yuvarlaklar şeklinde hazırlanıyor bu ekmekimsi hamur, ama biz bir de kapari eklenmiş versiyonuna denk geliyoruz Lecce’de. Fena bir atıştırma değil..





Rustico, Puglia'nın belki de en sevilen sokak lezzeti kabul edilebilir. Puglia dışında bu denli lezzetli bir atıştırmalık bulmanız zor diyor yerliler. Minyatür bir puf böreği gibi olduğunu söyleyebilirim kendisinin. Hatta İzmir'in pek ünlü boyozunun içi dolu versiyonuna bile benzetebilirim.. Böreğin içi, bulunduğunuz yere göre farklılıklar gösterebiliyor. Mesela, Lecce'de beşamel soslu farklı bir versiyonu varken, vadi köylerinin pastanelerinde mozzarella ve kiraz domatesli versiyonu daha fazla bulunuyor..

Pizzettes, kiraz domates ve peynirle kaplı minyatür pizzalara deniyor. Tam bir plaj atıştırmalığı olduğunu düşündüklerinden olsa gerek, Salento kıyılarındaki plajlarda bolca rastlayabilirsiniz kendisine.. 

Panzerotto ise, mozerella-domates ya da ıspanak dolgulu çeşitlerini bulabileceğiniz bir tip hamur kızartması. Bizim pişimiz her ne ise onların panzerottosu da o diyebilirim.. Aslında İtalya'nın birçok bölgesinde bu lezzeti bulabilecek olsanız da, Puglia'da Panzerotta yemek hakikaten bir başka keyif.








Sevgili oldum olası bir sandviç sevdalısıdır. O yüzden de İtalya seyahatlerimizde ilk araştırdığı lezzet; sandviç çeşitleri ve sandviç dükkanlarının adresleri olur. Puglia bu konuda kendisini aşırı tatmin etti diyebilirim, zira bölgenin puccia'ları bir enfesti! Puccia, pizza hamurundan yapılmış yumuşak ekmeklerin arasına şarküteri ya da sebzeler konularak hazırlanan bir tip sandviç. Taze taze, gözünüzün önünde hazırlanmış bir puccia denemesi yapmanızı mutlaka öneririm...



Taralli (tekil haliyle Tarallo) Puglia'nın küçük ve dairesel formlarda hazırlanan krakerlerine verilen isim. Daha çok peynir beraberinde tüketilen bu lezzetli atıştırmalıkların yanına Pugliese şarabı da aşırı yakışıyor.. Ayrıca bu gevrek krakerin farklı aromalarla tatlandırılmış çeşitleri de bulunuyor ve enteresan seçenekleri var. Mesela benim favorim rezeneli versiyonu oldu! Ayrıca en sevdiğim şey de akşam yemeğinde, yemek öncesi gelmiş krakerleri şarabıma batırarak yemek olmuştu, yani aynı yerlilerin yaptığı gibi.. Mis!

Bölgede bir de taralli gibi lezzetli, ama yapımı çok daha pratik bir atıştırmalıkları var. İsmi frisella. Taş fırında, bol zeytinyağı ile pişirilen çıtır kuru ekmek parçalarına deniyor frisella (bizim simitimizin yatay olarak ortadan kesilmiş halini düşünün) ve beyaz şaraba batırılarak yenilmesi tavsiye ediliyor genel olarak. Ama bir de çıtır, yani peksimet tarzı lezzetleri seviyorsanız, üzerini favori malzemelerinizle doldurup yiyebilirsiniz..





Hamur işleri içinde tatlı olan ve klasik İtalyan kahvaltılarında kahve yanında tüketilen cornetto'dan da söz etmek şart bence. Cornetto bir bakıma bir kruvasan versiyonu kabul edilebilir ve Puglia'da çikolata, krema ya da marmelatlı onlarca farklı şekil ve çeşidini görebilirsiniz..

Biz hem seyahat tarihimiz hem de hamurdan en azından tatlı anlamında uzak durabilmek amacıyla hamurlu tatlılar yerine daha çok soğuk tatlılara yöneldik ve hakkımızı ya dondurma ya da sorbeden yana kullandık. Sorbe demişken, Puglia'nın vadi bölgesinden çıkıp Adriyatik ve daha çok İyon Denizi kıyılarını kapsayan Salento bölgesine doğru yol aldığınızda, gözünüze kocaman kocaman Femminello Limonları çarpmaya başlıyor. Ben tam bir ekşi sever olduğumdan, bu limonları hem olduğu haliyle hem limoncello olarak hem de limon sorbe olarak bolca tükettim diyebilirim..

Gelato yani dondurma demek hepimizin bildiği gibi İtalya demek bir bakıma. Çilekli yersek çilek, çikolatalı yersek çikolata, fıstıklı yersek fıstık tadını gerçek anlamda aldığımızdan, bu enfes lezzeti hiçbir fırsatta (ailede en az ben yiyor olsam da) es geçmiyoruz. Hoş, Alpico varken dondurmasız seyahat olur mu hiç?

Bu arada bir de barattiere dedikleri salatalık ve kavunumsu meyveyi de (biz meyve dedik ama yerliler sebze olduğunu söyluyorlar) öğün aralarında tüketerek şeker ihtiyacımızı geçiştirdik...  

Son olarak şunu da eklemek istiyorum; birçok öğünde ölçüsüzce yemek yediğimizden tatlıya gram yerimiz kalmamıştı. O nedenle notlarımda olan, ancak deneyemediğimiz tatlıları da size yalnızca isim olarak vermek istiyorum. 
Milföy hamuru arasında bol kremalı tatlı Sporcamus. Baklava hissi yarattığı iddia edilen, üzeri pudra şekerli muhallebi tatlısı Sporcaviso. Lecce'nin ünlü ayva tatlısı Cotognata Leccese.







sevgiler
lulu
x

Serinin önceki postları ; 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder