29 Ocak 2018 Pazartesi

Puglia Lezzetleri Vol.2

Puglia Lezzet postunun ilk bolumu daha ilk bir kac gun icinde ne cok okundu.. Bu motivasyon ile hemen ikinci bolume basliyorum. Umarim toksunuz lakin oncelik hamurlarda.. 

Puglia, street food yani sokak yemekleri ve atistirmaliklarda muthis bir zenginlige sahip ! Her köy, her kasaba ve sehirde sayisiz pastane, firin ve kucuk lokal dukkanlar karsiliyor bizi.. Hafif kiyilmis midelerimize bayram gibiler..

Focaccia; Italya'nin her kosesinde tadimlayabildigimiz, restoranlarin coğunda yemek oncesi masamiza gelen, anne elinden cikmis hissini hic kaybetmeyen ve genellikle zeytin, kekik ve kurutulmus domates ile hazirlanan sebzeli Italyan ekmegi.. Puglia bugdayindan kaynaklaniyor olsa gerek, damak tadimizin alistigi lezzette bir Focaccia cikmiyor.. Bu baska bir sey ! Ne zaman yesek bayiliyoruz.. Hatta plajda gecen bir oglen vaktinde buz gibi biralarimizin yaninda bolca tuketiyoruz kendisini..

Ayrica Pizzitello Pugliese versiyonunu da deniyoruz.. O da Focaccia'nin siyah zeytin ve sogan ile hazirlanmis hali.. Onu da pek seviyoruz..



Pizzo Leccese; ozellikle Lecce'de tadabileceginiz siyah zeytin, sogan, domates, biber ve bazen kapari de eklenen yuvarlak ekmeklere deniyor.. Hic fena degil ;)


Rustico, Puglia'nin belki de en sevilen sokak lezzeti.. Puglia disinda bu denli lezzetli bir atistirmalik bulmak zor diyor yerliler.. Minyatur bir puf boregi gibi oldugunu soyleyebilirim.. Boregin içi bulundugunuz koy, kasaba veya sehre gore degisim gosterebilecek bir cok farkli lezzetle dolduruluyor.. Ornegin; Lecce'de besamel sos, mozzarella ve kiraz domates ile pisirilen versiyonu enfes !



Pizzettes; kiraz domates ve peynirle kaplı minyatur pizzalara deniyor.. Tam bir plaj atistirmaligi oldugunu dusunduklerinden olsa gerek, Salento kiyilarinda sikca rastlayabilirsiniz kendisine..



Suslu puslu Puccia'lari var bir de.. Puccia, pizza hamurundan yapilmis yumusak bir ekmegin arasina koyulan cesitli etler ya da sebzelerle hazirlanan bir sandvic.. Taze taze, gozunuzun onunde hazirlanmis bir Puccia mutlaka deneyin derim..



Panzerotto; mozerella-domates ya da ispanak dolgulu cesitlerini bulabileceginiz hamur kizartmasi.. Bizim pisimiz ne ise onlarin panzerottosu o denebilir aslinda ! Italya'nin bir cok bolgesinde bulabilecek olsaniz da, Puglia'da bu lezzet bir baska..



Taralli (tekil hali Tarallo) Puglia'nin kucuk ve dairesel formlarda hazirlanan krakerleri.. Daha cok peynir ile tuketilen bu lezzetli atistirmaliklarin yaninda Pugliese sarabi olmazsa olmaz.. Ayrica krakerin farkli aromalar ile tatlandirilmis cesitleri de bulunuyor ve sasirtici secenekleri var... Favorim rezeneli Taralli !



Taralli gibi lezzetli ama yapimi cok daha pratik bir atistirmaliklari daha var.. Ismi Frisella.. Tas firinda bol zeytinyagi ile pisirilen citir kuru ekmek parcalarina deniyor.. Ayrica yerli halk kendisini beyaz saraplarina batirarak yiyor.. Enfes !



Hamur isleri icinde, tatli olan ve bol bol tuketilen Cornetto'dan da soz etmek sart..Cikolata, krema ya da marmelatli onlarca farkli sekil ve cesidini gorebileceginiz cornetto; kuruvasan yerine tuketilen ve de daha cok kahvaltida kahve ile tercih edilen bir hamur isi.. 



Biz ailece, seyahat tarihimiz yuzunden hamurlu tatlilar yerine daha cok soguk tatlilara yoneldik ve hakkimizi ya dondurma ya da sorbeden yana kullandik.. Hatta durust olmak gerekirse bir cok ogunde oyle olcusuzce yedik ki; tatliya gram yerimiz dahi kalmadi.. Notlarimda deneyememis olsak da milfoy hamuru arasi bol kremali tatli Sporcamus, baklava hissi yarattigi soylenen, uzeri pudra sekerli muhallebi tatlisi Sporcaviso ve Cotognata Leccese yani Lecce'nin unlu ayva tatlisi bulunuyor.

Sorbe demisken; Puglia'nin vadi bolgesinden cikip, Adriyatik ve Iyon Denizi kiyilarini kapsayan Salento bolgesine dogru yol aldiginizda gozunuze Bionde Portakallari ve Femminello Limonlari carpmaya basliyor.. Ben tam bir ekşici oldugum icin; limonlarini hem oldugu gibi, hem limoncello olarak, hem de limon sorbe halinde tuketmeye bayildim ! 



Gelato yani dondurma demek hepimizin bildigi uzere Italya demek ! Cilekli yersen cilek, cikolatali istersen 
cikolata, fistikli dersen fistik tadini iliklerine kadar alabildigin bu enfes lezzet elbette Puglia'da da misler misler gibi.. 



Sanirim hem tek postta okumanizi tadinda birakmak hem de kendi yazim surecimi kolaylastirmak icin bu postu da burada noktaliyorum :) Bir ucuncu bolum daha yapmam sart lakin diger yandan Italya demek aperitivo demek, sarap demek, peynir demek... 


afiyetler
lulu
xxx

ONCEKI POSTLAR ;

POST 4 : Puglia Lezzetleri 1
POST 3 : Polignano a Mare
POST 2 : ITRIA VADISI
POST 1 : Seyahat Planlari


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder