27 Şubat 2018 Salı

Puglia Lezzetleri Vol.3


Italya demek bir bakima aperitivo demek.. Kendilerini minik minik aksam yemegine hazirlamayi seven Italyanlarin aperitivo keyfine, yemek sinirlarinin genisligine ve de en basit yemegi dahi bir seremoniye cevirebiliyor olmalarina sanirim ki hepimiz hayraniz..

Kuzey Italya'da nefis ornekler, harika alternatiflerle karsimiza cikan aperitivo vakti elbette ulkenin diger sehirlerinde de yok degil.. Saat 18:00 sularinda bar, cafe ve enotecalarda (sarap kavi genis olan mekanlar) aperitivo vakti basliyor.. Mekanlarin bar ya da masalarinin uzeri cesit cesit atistirmaliklarla donatiliyor.. Speckler, prosciuttolar, Milanese salamlari, peynir cesitleri, kokteyl zeytinler, havuc dilimleri, karisik izgara sebzeler, receller.. Size yalnizca iceceginizi siparis etmek kaliyor ki zaten odeme yaptiginiz yegane sey de iceceginiz oluyor.




Puglia'da aperitivo nasil derseniz ? Elbette bir Milano havasi ve organizasyonu beklemek yanlis olur ancak yine de hamur islerinin pek lezzetli oldugu iyi ornekler bulmak da mumkun..

Puglia, sarap uretiminde ciddi bir mesafe katetmis durumda.. Avustralya'nin toplam uretiminin neredeyse yarisini, Almanya'nin ise toplam sarap miktarini Puglia'da uretiyorlar.. Bu da aperitivo vaktinde sarabin oldukca favori bir icecek olmasi gibi bir sonuc doguruyor.. Gecmiste uretilen saraplar ya kuzey bolgelerine sevk edilirmis ya da vermut elde etmek icin kullanilirmis ama gunumuzde Puglia'nin sarap uretimindeki standartlari yeterince yukseldiginden bolge kaliteli saraplar uretip, tuketir duruma gelmis.. 

Puglia'da sarap olarak ne tercih edelim derseniz ? Kirmizi sarap severler icin; koyu, rustik ve meyve aromali Primitivo di Manduria ve Gioia di Colle bolgenin unlu saraplari.. Bu iki sarabi, ovgu ile bahsedilen Primitivo uzumunden elde ediyorlarmis.. Salice Salentino saraplari ise yine sevilen kirmizi saraplardan biri ve -bilmem dogru mu- yalnizca Puglia bolgesinde yetistigi soylenen Negroamaro uzumunden elde ediliyormus... 

Gel gelelim ben bir beyaz şarapciyim.. Sarabi sogutulmus olarak icmeyi sevdigimden ve kirmizi sarabi sogutmanin bir hakaret kabul edildigi Italya'da hakki ile sogutulmus bir bardak beyaz sarap icmeyi daima tercih ettigimden size keyifli beyaz sarap tavsiyeleri verebilir durumdayim, ozellikle de aromali saraplari seviyorsaniz.. Mesela kokusu ile pek unlu Minutolo uzumlerinden yapilmis beyaz saraplari ve restoranlarda deniz urunleri ile icilmesi onerilen Fiano d'Avellino saraplarini bayaği sevdim ... Fiano d'Avellino icin, seyahat sonrasi da satin alabilecegimiz soylendi lakin kendisinin saklama suresi diger saraplara gore daha uzun olurmus.. Bir de Salento bolgesinde Malvasia uzum ailesine mensup Malvasia Bianca saraplarini da kesinlikle tavsiye edilesi..

Bu arada beyaz sarap alirken, kopuklu beyaz sarap uretimi bolgede oldukca yaygin oldugundan dikkatli olmak gerekiyor.. Kopuklu sarap seviyorsaniz yeriniz Itria Vadisi koylerinden Locorotondo olabilir.. Köy çok iyi kopuklu sarap orneklerine sahip.. Iyi sogutulmus bir Locorotondo kopuklu sarabi ile gun batimi keyfi yapmak kesinlikle bu köy icin verebilecegim en keyifli tavsiye !

Ve elbette her yerde, her zaman; house wine denemeye devam.. Ozellikle de lokal trattorialarda..

NOT : Tadim yapmak ve sarap ureticilerini gezmek isteyenler icin ; vinidipuglia.com
 ve movimentoturismovino.it adresleri yardimci olabilir ya da Enoteca denen sarap barlarinda damak keyfinize gore tadim ve alim yapabilirsiniz..









Aperitivo vakti dedik ama elbette Puglia'da aperitivo yalnizca saraptan ibaret degil..Italya'nin guneyine indikce aperitivo vaktinde tercih edilen iceceklerin en populeri Spritz oluyor denebilir.. Icinde Aperol Spritzer, Campari veya Aperol olan ve portakal ile iyiden iyiyiye tatlandirilan bu icecek; hafif sert ama tatli bir secenek.. (Proseccolusu da pek sevilesi..)

Plajlarda ise cogunlukla vegan dostu olarak hazirlanmis, gunbatimi aperitivo vakti menuleri bulmak mumkun oluyor.. İyi ellerden cikmis Mojito ve iyi kotu (pek benim muzik keyfime uymasa da) muzikli eglencelere de kolayca rastlayabilirsiniz.. Campari ve soda ikilisi de ozellikle plajlarda sevilen bir içecek anladigimiz kadariyla..

Bu arada insanlarin elinde sık sık hem aperitivo vakti, hem de yemek oncesi Prosecco'yu gordugumuzu dusunuyoruz ancak daha sonra kendisinin yine bir kopuklu sarap olan ve Puglia'da ozellikle yemek oncesi restoranlarda proseccoya gore daha cok servis edilen Spumante kopuklu sarabi oldugunu ogreniyoruz.. Prosecco seven bunu elbette sever diyebiliriz.. 


Birasiz elbette olmuyor.. Ister aperitivo vakti, ister plajda yaz sicaginda buz gibi sogutulmus bir bira gibisi hakikaten yok.. Birra Moretti'yi Italya seyahati yapan ve bira sevenler mutlaka hatirlayacaktir.. Biz, Moretti'nin "alla Pugliese" versiyonunu cok cok sevdik ! Lokal bir bira oldugunu dusundugumuz ancak megerse yillardir ticaret yaptigim kuzeyli Biella sehrinin lokal bir lezzeti oldugunu ogrendigimiz Menabrea'yi da her gordugumuzde ictik diyebilirim.. Ozellikle de Itria vadisi köylerinde bu biralara ulasmak cok kolay oldu..


Bir de sunu eklemeliyim ki; Lecce şehri bar anlaminda cok keyifli orneklere sahipti.. Ayak uzeri bir kac Irish Bar deneyimleme sansi bulduk ve bu denemelerde sasirtici bir bira denemesi yaptik.. hem de Puglia'dan degil, Belcika semalarindan.. Ismi Brugge ZOT. Bence denemeye deger bir lezzet..  


Aperitivo denince peynir ve sarkuteri de onemli bir konu haline geliyor elbette.. Gelisen hayvanciliga bagli olarak, Puglia'da pek cok yerel peynir uretimi yapilir durumda.. En unlusu; taze inek sutu ile hazirlanan mozzarella ve krema birlesimi peynir, Burrata. Puglia'da burrata'yi stracciatella formunda yemenizi oneririm.. Kuzeyde Buffalo Mozzarella olarak tuketigimiz peynirin, Puglia versiyonundaki iç kremasi hakikaten benzersiz bir lezzette.. Kesinlikle taze taze tuketilmesi gereken burrata disinda; koyun sutunden yapilan mevsimlik Ricotto (koyun olmasina ragmen kesinlikle kokmuyor ve panzerottiye cok cok yakisiyor), sert peynirleri Canestrato (ozellikle makarnalar uzerine rendelemek icin kullaniyorlar), Cacioricotta, Fallone di Gravina ve Caciofiore de tadilmasi gereken diger lezzetli peyirleri..

Aperitivo vakitlerinde ve daha cok Itria Vadisi koylerinde salam cesitleri, Pancetta pastirmasi, Cervellata, Salsiccia di Lecce Zampitti ya da Sanguinaccio di Lecce sosislerine cok sık rastladik.. Sosisci bir cift degiliz ama sosis konusunda iddali olduklarina pek emin olduk.. Speck ise Puglia'da sanirim en lezzetli sarkuteri urunu olarak kalbimize altin harflerle kazindi..




2 yorum:

  1. Kaç senedir İtalya'da yaşıyorum. Bu kadar bilirmiş gibi anlatmaya cesaret edemem. Kaç gün kaldınız 3 gece 4 gün mü? Cüretten ötürü tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumaniz pek hos ! Bu yorumu yapacak vaktinize de, karanlik ve sevgisiz kalbinize de sevgiler...

      Sil