Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

20 Eylül 2017 Çarşamba

PUGLIA - Seyahat Planları



S E L A M !

2017 yılının yaz tatillerini birer birer yaşayıp içime sindirdiğime göre artık blog yazılarıma başlayabilir, hem tecrübelerimi sizinle paylaşıp hem de anılarımı tazeleyebilirim diye düşünüyorum...

Benim ya da bizim için 2017 yaz sezonunun en heyecan verici seyahat deneyimi; en popüler tanımlama ile tam olarak İtalya haritasının topuk bölgesine denk gelen ve 2014 yılında Lonely Planet tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında işaret edilen Puglia bölgesinde yaşandı...

* NEDEN PUGLIA?

Öncelikle, İtalya'nın büyük-küçük birçok şehrini doyasıya ve defalarca gezdikten sonra kıyı köşe gezelim fikrini iyice benimsemeye başlamıştık sevgiliyle.. Bu niyetle, ülkeye en güneyden başlayalım ve minik minik yukarı çıkalım gibi bir düşünce belirmişti kendi yolunda... Ana şehirlerin aralarına giren kıyılar, köşeler sonrası ilk büyük seyahatimizi 2015 yılında Sicilya Adası'na yaptık.. Sicilya sonrası ise harita bize Puglia'yı işaret ediyordu ve bu yıl yaptığımız Puglia seyahati sonrası, güneyden başlayıp ufak ufak yukarı çıkalım kararımızın ayakları daha da yere basar bir hale gelmiş oldu.

Biz ailece İtalya'yı çok seviyoruz.. Eminim siz de öyle.. İnsanı bize yakın, mutfağı fazlasıyla damak keyfimize uygun, doğasına söyleyecek zerre sözümüz olmadığı gibi o güzelliklere sahip çıkma disiplinlerine de bir başka hayranız pek tabii.. Her şey tamam, ama Puglia için sürekli karşıma çıkan "başka bir İtalya deneyimleyeceksin" cümlesi de nedir ki? İtalya ne kadar başka olabilir??

Bunun üzerine çok düşündüm ve çok da araştırma yaptım, ama bir yere varamadığımdan tüm heyecanımı içime saklayıp "yaşa ve gör" dedim kendi kendime.. Neticesinde her anında bizi şaşırtan enfes bir İtalya deneyimi yaşayıp, kalbimizin büyük bir parçasını oralarda bırakarak, yoğun duygularla evimize geri döndük...

SEYAHAT HAZIRLIKLARI

Açıkçası seyahat öncesi araştırmalarımı yaparken gördüğüm; Puglia daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarının seyahat noktası olarak kabul görmüştü. Evet, belki bahar ayları, özellikle de vadi bölgesini gezmek ve bölgenin tarihine konsantre olmak açısından mantıklı bir seçim olabilirdi, ancak Puglia yaz tatili planlamak için de muazzam güzel bir kıyı şeridine sahipti.. Bu noktada bilmeniz gereken en motive edici bilgi; bölgenin hem İyon Denizi hem de Adriyatik Denizi'ne kıyısı olduğu gerçeği... O muhteşem kıyı şeridini inceleyip, hakikaten büyüleyici deniz görüntülerine maruz kalınca, yaz tatili planlamamak 
(en azından bizim için) mümkün değildi.. 

Seyahatimizin tarih aralığı belli olup biletlerimiz kesilince, hem kendi (geçmiş ve güncel) araştırmalarımı hem de arkadaşlarımızın tavsiyelerini biriktirmeye başladım.. Sonra da görseller içinde de göreceğiniz gibi biriktirdiğim tüm notları bir "Seyahat El Kitabı"na dönüştürdüm...

UÇUŞ BİLGİSİ

Puglia seyahatlerinde uçuş noktası İtalya'nın güneydoğu bölgesinde bulunan Bari şehri oluyor. THY'nin haftanın belirli günleri Alitalia ile ortaklaşa gerçekleştirdiği direkt Bari/Palese Havalimanı uçuşu bulunuyor. Bari, her ne kadar tarihi ve turistik bir şehir olarak görülse ve tek başına dahi seyahat planlanan bir şehir olsa da; topuk bölgesini genişçe gezmek istediğinizde bu şehri bir ara durak olarak düşünmek gerekiyor.. Hatta bizim gibi şehri yalnızca havalimanı açısından kullanıp, kendisini gezmeyi bir başka zamana da bırakmak mümkün..

Bari'ye şu an için Türkiye'den başka bir uçuş şirketi ile seyahat planlamak mümkün gözükmüyor, ancak ileriki dönemde bu mutlaka değişecektir diye düşünüyorum.. 

(Revize Not 2021: Pegasus'un da uçuşlarını da kontrol edebilirsiniz. Şu an pandemi nedeniyle )  

Direkt Bari uçuşu dışında, farklı şehirler üzerinden de Puglia bölgesine ulaşabiliyorsunuz elbette.. Napoli bu şehirler arasındaki en ideal nokta diyebiliriz. Napoli uçuşu sonrasında tren ya da araç kiralayarak ve hatta enfes bir uzun yol seyahati yaşayarak bölgeye ulaşmanız mümkün..

Delicesine yol yapmayı sevenler ve uzun seyahat için yeterli zamanı olanlar için (ki çevremde bu turu yapan birkaç yakın arkadaşlarım oldu) İstanbul'dan yola çıkarak Bari'ye ulaşma şansı her daim mevcut.. Bu seyahat, İpsala sınır kapısından geçip, Yunanistan'ın Igoumenitsa Limanı'ndan Brindisi ya da Bari’ye giden feribotlara binmenizi gerektiriyor. İstanbul-Igoumenitsa arası araba ile yaklaşık 10 saat sürerken, Igoumenitsa-Bari/Brindisi arasındaki feribot yolculuğu 10/13 saat arasında değişen farklı seferlere sahip..



KONAKLAMA

Bölge öyle geniş, yapılacaklar listesi öyle uzundu ki; seyahatin ilk ve en doğru kararını verip konaklamamızı iki ayrı bölgeye ayırdık sevgiliyle.. İlk konaklama yerimiz Itria Vadisi olarak belirledik. Vadi içindeki köylerden birinde kalarak, hem çevre köyleri rahatça gezecek hem de kıyı şeridinde bulunan birkaç kaçırılmaması gereken kasabayı ziyaret edebilecektik..

İkinci konaklama yerimiz ise Barok şehir Lecce olacaktı. Lecce aslında başlı başına bir seyahat noktası olarak kabul edilmeliydi. Hem gecesi hem de gündüzü ayrı ayrı deneyimlenmeliydi bizim nazarımızda ve şehrin sarı sokaklarında zaman telaşı olmaksızın doyasıya kaybolmak istiyorduk sevgiliyle.. Ayrıca burada konaklarken Pugia'nın güneyine inmeli, yani Salento kıyılarına da uzanmalı ve efsane deniz keşifleri yapmalıydık ki bu noktada bizi cennet parçası sular bekliyordu... 

Oh la la...

Ev mi otel mi?

Uzun süredir neredeyse tüm uzun süreli seyahat konaklamalarımızı AirBNB ile planlıyoruz diyebilirim.. Otel yerine ev tercih ediyor oluşumuzun ilk sebebi, Alpcan'a gittiğimiz bölgenin lokal ürünleriyle kahvaltı hazırlama isteğimiz.. İkincisi ise bulunduğumuz şehrin ya da kasabanın gündelik hayatına ve sabah rutinlerine daha kolay dahil olma şansının bizi çok mutlu etmesi. Neticede her ev kiralamasında bir mahalle ortamına sahip oluyoruz ve bu da sosyalleşmek ve yerinde tavsiyeler edinmek adına doğru bir tercih oluyor. Konaklamalarımızda evleri kendi zevkimiz doğrultusunda kiralamak da sevdiğimiz bir detay. Bu şekilde kendimizi geçici evimize daha ait hissediyoruz. Hatta bu aidiyet duygusu sayesinde, bir şehri yeniden ziyaret edeceğimizde, yine aynı evi kiralamak gibi bir ritüelimiz de var..

Itria Vadisi'nde mutlaka deneyimlemenizi önereceğim konaklama şekli; vadinin geleneksel yapı tarzı olan trullo evlerinden birini kiralamanız.. Mümkünse bu kiralama, geniş bir arazi içinde, zeytin ağaçlarıyla çevrelenmiş bir trullo evi olsun ve bu sayede size bölge coğrafyasını da doyasıya hissettirsin; zira Puglia’nın en önemli doğal güzelliği yaşları 500 ve hatta 1000 yılı bulan zeytin ağaçlarının varlığı… Bu doğal güzelliği tipik trullo mimarisiyle birleştirdiğinizde konaklamanız gerçekten seyahatinize müthiş bir ruh katıyor diyebilirim..

Bizim kiraladığımız Trullo di Mathilde kocaman bir arazinin ortasında konumlanmıştı ve sunduğu dinginliği günün her saati koruyan, Alpico için minik de bir havuzu olan, yapayalnız, ama aşırı huzurlu bir evdi.. Evin arazisinde, hem öğleden sonraları hem de gecenin kör karanlıklarında yaşadığımız keyifli anları hakikaten tanımlayabilmem zor.. Hele ki; benim gibi meditasyonu yaşam biçimi haline getirmiş biri için sabahın ilk ışıklarında, vadinin tüm sakinliği beraberinde yapılmış meditasyonlar nasıl bir anlam taşıyor az çok tahmin edebilirsiniz..

Yine de konaklama olarak otelden yanaysanız; Puglia'da geniş araziler içinde bulunan ve masseria olarak adlandırılan ve bir bakıma çiflik evi diyebileceğimiz otellerde de bu tecrübeyi yaşayabilirsiniz.. Eğer konaklama bütçeniz sınırlı değilse Itria Vadisi muazzam masseria örneklerine sahip..

Lecce'de ise şehrin Barok dokusuna uygun, kesinlikle yüksek tavanlı ve hatta geniş de bir terasa sahip bir ev kiraladık.. Her iki seçimimizin de seyahatimizi daha keyifli bir hale getirdiğini söyleyebilirim... 







PUGLIA'yı gezmek için; ARABA MI, TREN Mİ?

Bu noktada “araba kiralama Puglia’da kaçınılmaz” demek zorundayım. Elbette sırt çantalarınızla, trenlerin ve otobüslerin yardımıyla bölgeyi gezmeniz mümkün olur, ancak her halukarda bölgeyi hakkıyla gezmek pek mümkün olmayacaktır; zira İtalya trenlerinin bir İsviçre ya da Fransa disipliniyle çalışmadığını unutmamak gerekiyor. Neticede bizim gibi kalbinize ve gözünüze değecek her güzelliğe uğrayalım fikrindeyseniz, araba hem doğru bir karar olur hem de sizi özgürlüğünüze kavuşturur.. 

Biz aracımızı seyahat öncesinde Sicily by Car firmasından kiraladık. Genelde araç kiralama noktaları havalimanlarının dışında bulunur ve şirketler sizi bir araç ile aldırıp şirketin ofis ve park alanına götürüler (bazen bir minibus ile toplu bir grup olarak aldırırlar ki; bu da biraz vakit kaybına neden olur), ancak Bari küçük bir havalimanına sahip ve kiralama şirketlerinin ofisleri de hemen gümrük çıkışında bulunuyor. Araçlarsa havalimanının hemen dışındaki otopark alanından kolayca teslim alınıyor. Yani zaman kaybınız yok denecek kadar az olduğundan, uçak sonrası hemen aracınıza kavuşup, gezinize başlayabiliyorsunuz.. 



SON SÖZ: Puglia için "İtalya'nın en güzel bölgesi" demek belki iddialı bir yaklaşım olur, zira ülkenin her köşesi hayran olunası güzelliklere sahip ve her karış toprağı birbirinden keyifli ve keşfedilesi diyebiliriz.. Ayrıca kişisel zevkler devreye girdiğinde “en” ile başlayan cümleler kurmayı da çok sevmiyorum ben.. O nedenle benim için, güneyin Toskana'sı diye bahsedilen ve kesinlikle abartıdan ve gösterişten uzak kalmış bir güzelliği olan şehirler ve köylere sahip bu nefis bölge İtalya sınırları içinde adeta bir inci tanesi ve biricik diyebilirim... Onu kendi seyahatlerim içinde başka bir yere koyuyorum bu nedenle.. Ayrıca hiç mübalağa katmadan şunu da söyleyebilirim ki; esas İtalya ile Puglia'da tanışmış olduğuma neredeyse eminim.. Hala bakir olan, hala saf kalabilen, turistik noktalarında bile çok da turistik kokmayan; fakir, ama çok gerçek bir İtalya ile..

sevgiler
lulu
x

Serinin diğer postları:
2. Itria Vadisi
3. Polignana a Mare
4. Puglia Lezzetleri Vol.1
5. Puglia Lezzetleri Vol.2
6. Puglia Lezzetleri Vol.3
7. Puglia Restoran Önerileri
8. Puglia - Salento Kıyıları

1 yorum:

  1. Lulum yine şeffaf bir sekilde yasatmıssın tatilini, ben de sizinle gibi tekrar gezdim suan:) Zaten storylerde ozellikle kaldıgınız trulloya bayılmıstım. Devamını dort gozle bekliyor, onumuzdeki yaz için planı tekrar yururluge koyabilmeyi temenni ediyorum

    YanıtlaSil