Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

19 Haziran 2019 Çarşamba

SİCİLYA - Taormina Lezzetleri

Selam!

İlk üç post sonrası en son anlattığım Taormina kasabasının lezzetli lokal restoranlarından bahsetmek istiyorum bu kez..

Abartmış olmazsam eğer, Sicilya adasına seyahat ettiğinizde bedeninizin en mutlu parçası mideniz oluyor diyebilirim. Bu mutluluk Sicilya mutfağının gastronomi dünyasında edindiği yerinden bağımsız, her öğünde kendini hissettiriyor ve önünüze gelen her tabak ruhsal huzurunuzla birleşiyor.. Yani bir bakıma manevi beslenme konusunda da müthiş bir deneyim oluveriyor..

Biz genel olarak restoran tercihlerimizin büyük kısmını seyahat öncesi yapılan araştırmalar ve deneyimlerine güvendiğimiz arkadaşlarımızın yardımıyla belirliyoruz, ancak zaman zaman da bulunduğumuz yerin yerli halkından öneriler almayı ihmal etmiyoruz.


Taormina'ya adım atar atmaz aklıma gelen ilk şey; lezzetli bir öğle yemegi yanında buz gibi beyaz şarap içmek ve bu sayede tatile keyifli bir baslangıç yapmaktı. Kiraladığımız evin sahibi Dubai'de yaşayan bir Milano yerlisiydi ve daha biz sormadan ilk öğle yemeği ve Taormina'ya merhaba demek için La Botte'nin iyi bir başlangıç olacağını söyledi.

La Botte Taormina'nın en eski trattorialarından biri ve yerli halk ile kasaba müdavimleri için tam anlamıyla bir klasik kabul ediliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bir aile işletmesi ve 1972'den beri aynı özenle ve heyecanla işletiliyor anladığımız.. Chemi ailesinin her ferdini mekanda harıl harıl çalışırken gördüğünüzde siz de bu özene emin olacaksınız mutlaka...

Portakal ağaçları gölgesindeki restoranın bahçesinde yedik ilk yemeğimizi. Hafif hafif esen rüzgarın da etkisiyle burnumuza gelen portakal kokuları sayesinde aşırı mutluyduk. Restoranın içi -her klasik trattoriada olduğu gibi- yıllardır mekanı ziyaret eden ünlü sanatçı ve politikacıların resimleri ile kaplanmış duvarlara sahipti. Her çerçeve arasında ise sarap şişeleri yerleştirilmişti ve adeta resimlere mi bakayım yoksa şarapları mı inceleyeyim şaşkınlığı yaşatıyordu.

Menü hem her zevke hitap edecek genişlikte hem de kafanızı karıştırmayacak sadelikte hazırlanmıştı. İlk gün heyecanımız bizi etkilemiş midir bilemiyorum ama La Botte'de yediğimiz her şey bizi fazlasıyla mutlu etti diyebilirim. Özellikle sevgilinin pek sevdiği Carpaccio ve La Botte adına özel şişelenmiş şarabı özlemle anarız zaman zaman.
La Botte Adres : Piazza Santa Sunday, 4.

NOT: Carpaccio isminin İtalyan ressam Vittore Carpaccio'dan geldiğini bilir miydiniz? Tablolarında genel olarak kırmızı renk hakim olduğundan bu nefis baslangıç tabağına bu isim uygun görülmüş Carpaccio seven bir şef tarafından...


Öğle ya da akşam yemeleri sonrasında Sicilya'nın efsanesi granita, kahve ya da tatlınızı Santa meydanında olan Bam Bar'da almayı en azından bir kez dahi olsa eksik etmeyin derim. Hani şehirlerin ikonik noktaları vardır ya oturmaya hiç doyamadığımız ve her ziyarette turistik oluşuna bakmadan koşup yerleştiğimiz, işte Bam Bar Taormina'nın tam olarak "o" mekanı. Sanki Sicilya'da olduğunuzun altını çizmek ister gibi seramiklerle kaplı bir mekan kendisi..
Bam Bar Adres: Via di Giovanni, 43.


ll Baccanale, La Botto'den az daha ileri yürüdüğünüzde karşınıza çıkan bir başka Trattoria burası. Klasik İtalyan lezzetlerinin Sicilya mutfağından çıkmış versiyonlarını denemek için keyifli ve mütevazi bir mekan diyebilirim. Bahçe içinde ya da sokaktaki masalarda oturup insan manzaraları izlemek için iyi bir tavsiye kabul edebilirsiniz burayı.
Il Baccanale Adres : Piazzetta E. Filea.


"Sicilya'ya geldik pizza ve makarna konusunda iyi bir tavsiyen yok mu?" derseniz kasabanın ana caddesi Corso Umberto caddesi üzerindeki Pizzaria Vecchia öğle ya da hızlı bir akşam yemeği tavsiyesi olabilir. Vecchia'nın pek sevdiğimiz seramik tabaklarda servis edilen lezzetli makarna ceşitlerini ve odun fırınından çıkan mis kokulu pizzalarını lezzet ve mutluluk garantili tavsiye edebilirim (Makarna olarak adanın belki de en ünlüsü Pasta Alla Norma'yı burada deneyebilirsiniz.)
Adres : Vico degli Ebrei, 3.


Osteria Rosso Di Vino kesinlikle kasabanın gizli cenneti ve bence lezzet bakımından en iyi restoranlarından biri. Via Umberto üzerinde yürürken Porta Catania kemerine yaklaştığınızda hemen solda minik hatta daracık bir yol göreceksiniz. İşte o dar ara sizi önce Duke of Santo Stefano Palace'a sonra da bu şirin restorana ulaştıracak.

Duke of Santo Stefano Palace, Arap ve Norman izleri de taşıyan Gotik bir yapı. İspanyol kökenli De Spuches ailesinin eviymiş zamanında, ama günümüzde Mazzullo Vakfı'na ait ve vaktiniz olur ise içinde nefis heykeller görmeniz mümkün.



Osteria Rosso Di Vino'nun sahipleri birbirinden tatlı iki kiz kardeş. Aileden gelen bir balıkçılık geçmişleri var ve hal böyle olunca balık konusundaki iddiaları da fazlasıyla yerinde. Menüde kullanılan tüm malzemeler adanın lokal köylerinden temin ediliyor ve kesinlikle kendi taze balıklarını kullanıyorlar. Mekanın şefi ve ekibi açık mutfakta gözünüzün önünde çalışıyorlar ve gelen günlük malzemelere göre her güne özel menü yaratıyorlar.

Mekana geldiğinizde öncelikle size günün menüsü anlatılıyor. Böylece doğru yemek seçimi yapabilmeniz adına tam olarak aydınlanıyor ve yemeğinize göre de tavsiye edilen şaraplar içinden kararınızı kolayca verebiliyorsunuz. Hakikaten çok keyifli bir konseptleri var.




Menü dediğim gibi günlük olarak hazırlandığından beğenilerimi tavsiye etmeli miyim açıkçası bilemiyorum, ama özellikle gnocchi, levrek balığı ve deniz mahsülleri konusundaki başarılarını övebilirim. Sicilya'nın Baba filmlerinden de hatırlayacağınız Corleone bölgesi şaraplarından Altrove Terre Siciliane ise tercih ettiğimiz şaraptı, enfesti.

Unutmadan gecen sonunda nefis bir sürpriz de vardı benim için. O da menüde bulunan "lulu" adındaki tatlılarıydı. Her dem menümüzde olur dedikleri çok fresh bir tatlıydı.. Eğer olur da yerseniz, beni de anarsınız umarım..
Rosso Di Vino Adres : Vico Spuches, 8

Granduca şehrin "romantik" konseptli restoranlarından biri. Via Umberto üzerinde restore edilmiş bir 15.yy. binasında hizmet veriyor kendisi. Mekanın bahçesinde oturarak, huzurlu Akdeniz manzarasına tarihi tiyatronun da seyrini katarak gercekten romantik bir akşam geçirebilirsiniz. Tipik bir Sicilya mutfagına sahip Granduca ve deniz ürünleri konusunda da iddialılar. Granduca Adres : Corso Umberto I, 172

Ristorante Pizzeria Gattopardo ise Taormina'nın arka sokaklardan birine konumlanmış bahçeli bir trattoria. Güler yüzlü personeli ile kasabanın bebek/çocuk dostu mekanları içinde en sevdiğimiz kendisi oldu diyebilirim. Bahçelerini görüp öncelikle görsel olarak restorana adım atma isteği duymuştuk ama bu hızlı kararımızdan bizi kesinlikle pişman etmedi.. Limon ve şarap soslu etimin lezzetini size tarif etmeye calışmak yerine bir parça tattırmayı çok isterdim. Lokum gibiydi ve ekşi tatları özellikle de limonun baskın tadını seviyorsanız bu tabak tam sizlik diyebilirim! 


Ristorante Al Duomo, adı üzerinde kasabanın ana meydanı Duoma'da ve kilisenin hemen karşısında kalan bir teras restoranı. Aslında bir parça turistik olabilir diye endişe edip, listemizden çıkartmak istemiştik kendisini, ama Alpcan bu meydanda scooter ile rahatça dolaşsın ve biz de onu terastan izleyebilelim düşüncesiyle böyle bir karar vermedik. İyi de öyle yapmışız. Sonucun bu denli tatmin edici olacağını hiç düşünmemiştik. İçtiğimiz sarabın, yediğimiz meze ve ana yemeklerin tadı hala damağımda diyebilirim. Özellikle de kızartılmış kalp midye mükemmel ve de farklı bir ara sıcak alternatifi oldu.
Ristorante Al Duomo Adres : Vico Ebrei (Piazza Duomo) 



Taormina'daki barlar içinde merdivenlere yerleşmiş konumuyla Daiquiri Lounge Bar manzarası olmamasına rağmen kasabadaki en popüler adres diyebilirim. Manzara yok diyorum, ancak bu da sizin bakış açınıza göre değişebilir; zira benim nazarımda Rönesans izleri taşıyan bir kilise ile Barok bir çesme daima iyi bir manzara anlamına geliyor.. Bunun yanında enfes de bir "hayat akışı" manzaranız olacak bu merdivenlerde. Yemek öncesi aperitivo ya da yemek sonrası kokteyl keyfi için mutlaka notlarınızda olsun derim.

Bu arada mekanın kokteyl menüsü de aşırı geniş. İnsanın kafası karışmıyor dersem yalan olur, o yüzden rengine vurgun olduğum sevdiceğimden vazgeçmedim ve her ziyaretimde Spritz içmeye devam ettim... Daiquiri Lounge Bar Adres: Piazza Duomo



Porta Catania kemerinden çıkınca sağdaki minik pastaneleri bir bir atlayıp C&G Cioccolato E Gelato adında şahane bir çikolata/dondurma dükkanı göreceksiniz. Aslında burası için de bir pastane diyebiliriz. Pasta ve dondurmanın bir araya gelip yarattığı enfes örnekler ile bizi öyle mutlu etti ki her gün kendisine uğramadan günü sonlandıramadık..

Bu arada mekanın küçük terasının manzarası da enfesti.. Bir kez de aperitivo keyfi yaptık bu terasta ve beni her gördüğümde nedensiz mutlu edebilen palmiyesi ardından Akdeniz'i izlemeyi, gelen gemileri konuşurken zamanın nasıl geçtiğini anlamamayı sevdik.
C&G Adres : Piazza S. Antonio, 7


Grand Hotel Timeo Taormina'nın en ikonik oteli! Otel içinde bulunan teras bar ise belki lokal değil ama kasabanın şüphesiz en romantik mekan tavsiyesi diyebilirim. Eğer balayı için Taormina sınırlarındaysanız kesinlikle bu terası atlamayın derim. Etna ve Taormina'nın bulunduğu körfezin manzarası da bu terastan bir başka nefes kesici..

Sicilya günbatımını burada yaşamak yanında, bizim kadar şanslıysanız belki Etna lavlarını da görebilirsiniz. Etna'nin lav püskürtmesini izlemek öyle büyük bir heyecan ki; bende yarattığı his tam olarak "dil tutulması ile tamamlanan aşırı bir korku"ydu diyebilirim.
Grand Hotel Timeo Adres : Via Teatro Greco 59

5 yorum:

  1. Yahu ne guzelmiş su Taormina! Vallahi senin yuzunden guney İtalya'ya inicem bu gidişle (normalde pek hazetmiyordum) :) Ve gidersem ilk iş buradaki yerleri not etmek olacak<3

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Taormina planlarimiz oncesi arastirmamda karsima ciktiniz. Cok faydali oldu. Nisan basi gitmeyi planliyoruz. Zamanlama olarak uygun olur mu bir fikriniz var mi? Denize girmek onceligimiz degil. Baharda cicekli halini gormek istiyorum. Cok sicak ve kalabalik olmadan. Kiraladiginiz evden memnundunuz saniirm. Airbnb link paylasabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba :) Ne guzel bir plan.. Eminim gezmek icin hava cok ideal olacaktir.. Taormina'nin bi parca yagmur riski olacaktir ama bahar yagmuru ne kadar kotu olabilir ki ! İlik ilik yagacaktir.. sansiniz yerinde olsun ve hava size bonus olsun dilerim :) Airbnb linkini bakip yollayacagim.. Gercekten evin konumu nefisti.. minicik ama gurultuden uzak ama ayni zamanda da tam olarak kasabanin kalbinde.. Sahibi ve erkek kardesi de son derece yardimci oldular.. Yine de karari lutfen kendi onceliklerinize gore verin.. Uzulmenizi asla istemem bu nefis seyahatte ! :) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.airbnb.com.tr/rooms/563539?s=6FnwdBJw link burada.. Bu arada nefis manzarali ve romantik daireler gordum :)) onlari da es gecmeyin derim :) sevgiler ve geri donuste yorumlarinizi cok merakla beklerim.. xxx

      Sil
  4. Tüm bilgiler için teşekkürler. Gidelim, gelelim, yazarım. Sevgiler.

    YanıtlaSil