20 Ekim 2014 Pazartesi

Sicilya Vol.2 - Sicilya Lezzetleri

Merhaba ! 

Ilk Sicilya postumda (tam burada) Sicilya mutfagi icin "Italyanlar ne kadar iyiyse Sicilya'lilar bir o kadar daha iyiler" yazmistim.. Yazmistim da, gastronomi uzmanlari zaten Sicilya adasini "Akdeniz'in yemek ve sarap adasi" olarak ilan etmisler bile ! Ada tarihi boyunca oyle farkli kulturler tarafindan istila edilmis ki her istila mutfaklarina yeni lezzetler ekleyip, yemeklerini bu denli zenginlestirmis..

Sicilya mutfaginin vazgecilmez ve deneyimlenmesi sart tatlari gercekten saymakla bitecek gibi degil.. Mutlaka size aktarirken eksik kalacagim lezzetler olacaktir ancak ana hatlari ile damak keyfinizi dogru yonlendirebilirim diye dusunuyorum :)

Hadi baslayalim ! 


Granita Sicilya'nin en populer icecegi ! Kendisini Sicilya limonlarindan elde edilen bir tur sorbe olarak dusunebilirsiniz.. Limonlusu elbette ilk tercih edilecek lezzet ama sonrasinda keyfinize gore diger meyve cesitlerini de deneyebilirsiniz.. Sicilya plajlarinda ve cafelerinde en cok goreceginiz icecek bu olacak..  



Ekşi seviyorsaniz taze sıkılmış limon suyu  yine Sicilya plajlarinin vazgecilmezi.. Yuzunuz burusmasin ! Sicilya limonlari oyle leziz ki icini actiginizda kabugun hemen altindaki beyaz kismi bile hafif bir tuz takviyesi ile yiyebiliyorsunuz. Dolayisiyla da limon suyu icmek gercekten keyifli.  

Ulkemizde yeni yeni yayginlasan ve tadina alismaya basladigimiz kan portakallarini manav tezgahlarinda gorurseniz lezzetinden mahrum kalmayin. Sicilya gunesi altinda gercekten olaganustu bir lezzete burunmusler.. 

Adada plaj icecegi denince akla bir de "Latte di Mandorla" (Badem sutu) geliyor.. Kesinlikle essiz bir tat ! 



Spritz benim icin hem plaj hem de ogleden sonralarimin en keyifli Sicilya hatirasi.. Adaya ozgu degil aksine Italya'nin her kosesinde deneme sansini bulacaginiz nefis bir aperitif.. Adada bar mudavimlerinin vazgecilmezi durumunda.. Eger Prosecco tadina asinaysaniz Spritz'i kesinlikle seversiniz ! Ev partileriniz icin; 3 olcek Prosecco, 2 olcek Aperol ve 1 olcek soda ile keyfiniz sizindir ! (olcek hacmi size ve kisi adedinize kalmis.)


Cannoli Siciliani, rulo haline getirilen hamurun kizartilip, icinin ricotta peyniri ile doldurulmasiyla ortaya cikan dillere destan bir Sicilya tatlisi.. Minik pastanelerde sabah kahvaltisi ile baslayip, gunun her saati kahve esliginde tuketiliyor.. Ben cikolatali versiyonunu da cok sevdim ancak esas olan klasik Cannola !

Cassata ise adanin diger unlu tatlisi daha dogrusu pastasi.. Likorle islatilmis kek arasina limon ve ricotta peyniri ile krema sos yapip uzerini sekerlemelerle susluyorlar.. Pastane ziyaretlerinin vazgecilmezlerinden biri.. Cassata'nin ayrica dondurmali versiyonu da mevcut.. "Biscotti di Mandorla" ise Sicilya'lilarin pek leziz bademli kurabiyesi ve nefis bir hediyelik secenegi..


Dondurma konusunda oldukca basarililar.. Hatta Roma'nin enfes dondurmasini favori kabul edenlerin bile aklini karistiracak cinsten bir basari.. En buyuk tavsiyem sarapli dondurma ! Her dondurmacida bulunmasi zor bir tat ama buldugunuzda bilin ki benzersiz !


 Evet Sicilya'da kullah dondurma tadacaksiniz da asil mesele dondurmanizi "Brioche Ice Cream" adi altinda sandvic olarak tuketmek ! Basta cok tuhaf gelse de bir bakmissiniz gunler icinde siz de sandvicin muptelasi olmussunuz.. Yerli halk kendilerine has bu enteresan lezzeti sabah kahvaltisinda bile tuketiyor..

    
Italya ve yemek dedince akliniza hemen pizza ve makarna geliyor biliyorum ama bu algiyi en azindan Sicilya seyahatinizde kirip deniz urunlerine dogru yonelmenizi tavsiye etmeliyim.. Pizza ve makarna elbette Italyanlarin el lezzetinde en ust seviyede ustalastigi nokta ve mutlaka Sicilya mutfaginda da denenmeliler ancak denizden cikan her bir canlinin nasil bir lezzet katilarak sofraniza getirildigini defalarca, durmadan ve her firsatta deneyimlemelisiniz.. :) 



Makarna denince benim aklima (heyecandan gorselini resimlemeyi bile dusunemedigim) ismini Bellini'nin Norma Operasi'ndan alan "Pasta Alla Norma" geliyor.. Makarnayi basit ama muthis bir sos ile taclandirmislar ! Ricotta peyniri, domates ve feslegen karisimini kizarmis patlican dilimleri ile susluyorlar ve ortaya cikan sonuc tek kelime ile muhtesem.. (size bir sir : eger makarna yaparken Bellini dinlerseniz o makarnanin tadi ruhunuzun dinginligi ile birlestiginde tartisilmazmis bile ! ) 

 
Patlican demisken, Caponata Italyanlarin cok sevdigi bol malzemeli bir patlican yemegi, daha dogrusu mezesi.. Meze kivaminda oldugundan Caponata'yi bir cok yemek yaninda sunduklarini gorebilirsiniz.. Olur da menunuzde rastlarsaniz, kizarmis ekmek ile afiyetle yiyin lutfen..
 
Aslinda patlican seviyorsaniz size harika bir notum var lakin isin ozunu seflerden ogrendim :) Sicilya'lilar patlicani tuzladiktan sonra aci suyundan ayrilana dek guneste bekletir sonra da firinlarlarmis.. Dolayisiyla da icinde patlican olan her tabak muthis bir lezzet soleni !

 "Pasta con le sarde" ise sardalya baligi, cam fistigi ve bir cok baharatin bulusmasiyla hazirlanan Sicilya'ya ozgu farkli bir makarna tabagi.. Notlarinizda mutlaka olmali. 


Pizzayi Sicilya'da daha cok aksam yemeginde tercih etmelisiniz lakin restoranlar odun firinlarini genelde aksam yemegi vakti yakiyorlar.. Odun firininda pisen pizzanin tadina doyulur mu ? Elbette doyulmuyor.. Nasil bir tercih yaparsaniz yapin Sicilya'nin ince ve citir hamurlu pizzasini cok seveceksiniz..


  
Balik severler icin Sicilya usulu levrek baligini gonulden tavsiye ediyorum.. 

"Swordfish rolls - Pesce Spada" adi altindaki farkli yorumlanmis bir cok versiyonuna rastlayacaginiz kilic baligi ise tam bir Sicilya efsanesi. Genel olarak balik dilimlerini bambu ya da defne yapragina sariyorlar ve her bir balik rulosunu dogal dallari sis olarak kullanarak pisiriyorlar..

Sardalya Sicilya deniz mutfaginin neredeyse temel taslarindan.. Cesitli pisirme tekniklerinin kullanildigi bir cok leziz ornek tadimlayabilirsiniz. Yalnizca sardalya kafasini kizartarak cerez gibi yedikleri bir yemekleri bile var. Ancak, en tadilmasi gereken balik lezzeti "sarde a beccafico" ! Iki sardalya arasini sogan, baharat, maydanoz ve ekmek kirintilari ile doldurup unda kizarttiklari bu yemek gercekten dillere destan.. Bence bir de es gecmeyip, Akdeniz istavriti'ni denemelisiniz.

Deniz yosunu ve kestanesi belki cok iddali ve her damak zevkine hitap etmeyebilir ancak sevenler ve degisime acik olanlar icin lezzetli bir secenek ve adada yogunca tuketiliyor. 

Ahtapot, kalamar, jumbo karides, midye ise kesinlikle masanizdan eksik olmamali.. Deniz mahsullu risotto ya da makarna yaninda bir kadeh iyi sogutulmus beyaz sarap ile siir gibi bir ogune sahip olabilirsiniz.. 



Midye seviyorsaniz eger, midyeyi misir unu oldugunu dusundugumuz bir karisima bulayip kizartiyorlar.. Ortaya cikan sonucu inanin tarif edemiyorum.. Acikcasi bu nefis baslangici siparis ettigimiz restoranin sefi tarifi paylasmakta cok cimri davrandi o nedenle unlu karisimin tam bilgisine sahip degilim ama gorsel iste burada ! Israrla sorunuz :) 

 
Arancini hemen her menude karsiniza cikacak klasik bir Italyan lezzeti ve ada bu klasik lezzetcok basarili yorumlamis.. Ozellikle ici mozeralla dolu princ toplari biz Turklerin en sevdigi Arancini cesidi ama bence karidesli versiyonu da cok cok leziz.. Tercihiniz kiymali olacaksa kesinlikle ragu sos ile tuketmelisiniz lakin Sicilya icin asil Arancini klasigi bu.


Bir zeytinsever olarak Trapani bolgesi zeytinleri Sicilya seyahatimin bence en sevilesi notu ! Yolunuz duserse almadan sakin gecmeyin.. Gercekten olaganustu bir lezzet..


Sarap denince aklima yazacak cok fazla detay geliyor lakin her yeni sarap denemesinde Sicilya yerlilerinin fikirlerini ogrenmeye calistim hatta Etna dagi yolunda bir uzum bagi ziyareti yapip cat pat ingilizce konusan bir ciftciden bir kac arti bilgi bile aldim :) O nedenle sarap konusunda kesinlikle ayri bir post yapmaliyim. Yine ayni sekilde restoran onerilerim de basli basina bir post konusu olacak ! 

Alkol sevenler icin "Fuoco del Vulcano"  adinda siki bir likorleri var. Ismi gibi volkan etkisinde lakin alkol orani %70. Grappa seviyorsaniz eger Fuoco del Vulcano'yu da mutlaka seversiniz.. Italyan'larin sevimli likoru Limoncello'nun uzerine basmama sanirim hic gerek yok ! Sicilya limonlarindan elde edilen bir Limoncello denemesi yapacaginiza eminim. Mirto Rosso ise Sicilya bolgesinde serbest yetisen mersin agaclarindan elde edildiginden gercekten ozgun ve farkli bir likor secenegi ! 

Sicilya, turistik bir seyahat planlamanin yaninda lezzetlerini ogrenmek ya da bilinen Italyan lezzetlerinin muthis yorumlamalarini deneyimlemek adina adeta bir cennet.. Hem klasik Italyan yemeklerinin, hem de bu yemeklerin uzerine fuzyon denemelerde bulunan restoranlarin uzerinizde cennet etkisi yaratacagina cok eminim..

Ne guzeldir ki THY'nin Catania sehrine direkt seferlere baslamasi bu muthis mutfagi cok daha yakin tanimamizi saglayacak.. Yaz ya da bahar tatili tarihleriniz belirlenebilir durumda ise, simdiden bilet bakip uygun fiyat yakalamanizi ayrica tavsiye ederim !

Sevgiler
lulu
xxx





7 yorum:

  1. Delicious post!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    YanıtlaSil
  2. Aman Allahım ne kadar bilgi dolu ve ogretici bir post olmus bu! İlk fırsatta Sicilya'ya gidesim geldi, itiraf ediyorum ben bile bu kadar bilgi sahibi degildim (yuzunu kapamıs maymun gelicek buraya) :)

    YanıtlaSil
  3. İtalya gerçekten favorim her bölgesi ayrı güzel ama Sicilya'yı özellikle çok merak ediyorum :) fotolar harika canım çok güzel anatmışsın :)

    YanıtlaSil
  4. Bu post pazartesine ait olsada Cuma mutlulugumsun Lululum. Bana yazdigin her bir guzel yoruma layik olmaya calisacagim guzel kadinim ama bazen oyle postlar yapiyorsun ki elim kolum bagli kaliyor. Oncelikle belirtiyorum limon suyuna bayilirim !!! Evde bile kendime sikarim skmaya useniyosam tuza basar yerim :D Sicilya bu ralar pek ust siralarda degil ama lezzetler tam benlik :) Ama sen Alpicoloyla gidebildigine gore simdilik Sicilyayi cocuklarla gidilecekler listesine birakayim cocuk olmadan uzak diyarlari kesfetmek istiyorum :D Ama simdi bende orda olsaydim bi spiritz cinlatsaydik beraber de demedim degil. Cok ozleniyorsun kadin buarada ikimzinde bu guzel haftaya iki lezzet postu sikistirmis olmamiz bence cok sey anlatiyor dimi hihihi :D

    YanıtlaSil
  5. Fotoğraflar o kadar iştah açıcı olmuş ki :) o toplardan yemek hiç yemek kısmet olmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat'cim sana hemen adres veriim ben. Carluccios'lar cok lezzetli arancini'ler yapiyorlar.. Ogle vakti bir kacamak yapip deneyebilirsin ya da esini al yemek oncesi bi aparitif ile keyif yapin.. Nefis atistirmaliklar ! :)

      Sil
  6. Lulum bu nasil istah acici bir posttur, ne yaptin sen, hemen bir Italyan restoranina gitmeliyiz seninle, karnim guruldadi su anda. Ellerine saglik bu detayli, bilgilendirici ve bol fotolu post icin, Sicilya turizmine super bir katki yaptin, Renzi Floransali bilirsin, karsilasirsak senin de lafini edicem : ) Ya bir de Floransa ya gelsen de bir lezzet turu daha yapsak seninle lila lila : )

    YanıtlaSil