Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

23 Ağustos 2013 Cuma

Kısa Kısa Floransa

"Ben" dolu geçen günlerin ardında kalan tatlı Floransa notları... 



Bu şehirde yapmayı en sevdiğim şey; Floransa dendiğinde birçok kişinin hemen aklına gelen simetrik güzel Ponte Vecchio köprüsüne bakmak, ya da bakakalmak... İkinci
 Dünya Savaşı sırasında Almanların bile bombalamaya kıyamadığı söylenen bir güzel neticede kendisi.. Gece veya gündüz, uzun ya da kısa, Arno nehri kıyısından geçerken görünen ya da seyre dalmak için gidilen..
 
Bir Rönesans şehrini, dahası Rönesans'ın anavatanını müzeleri merkez almadan gezmek mümkün olabilir mi? Bu açıkçası ciddi bir soru oldu benim için; çünkü bu şehirde rönesansın izlerini takip etmeden ne yapılır pek bir fikrim yoktu.. Sonra kendime şunu dedim; "bu şehirde binaların içi de dışı da bir müze kabul edilebilir ve eminim şehrin mağazalarının içlerinde bile sanat dokunuşları beni bekliyor olacak". Ki bu düşüncemin Max Mara'nın mağazasını gezerken gördüğüm muazzam tavan freskleri sayesinde ne kadar doğru olduğunu da deneyimledim..


Mağaza demişken, Salvatore Ferragamo'nun tasarım ve yönetim ofislerinin de bulunduğu tarihi binası ve vitrinleri de birer müze havasında diye düşünüyorum.. Mağaza içindeki "Made to Measure" ayakkabı servisi de ilgi çekici bir nokta. 1938 yılında Somewhere Over The Rainbow filminde Judy Garland için hazırlanmış özel ayakkabıyı da bu vesile ile mağazada görebiliyoruz. Ayrıca mağaza içinde, geçmişte özel olarak dünya starlarına üretilmiş ayakkabı modellerinin yeniden üretilip, satıldığı bir bölüm de var. Kim istemez ki Audrey Hepburn ile aynı model ayakkabıyı giymeyi? (yıl 2013, dilerim uzun yıllar bu bülümler ziyaretçileri selamlar.)

 

Kahve sev(e)miyorum, ama iyi bir tavsiyeci olabilirim... 

Cafe Gilli, Floransa'nın 1733 doğumlu ikonik pastanesi. Her Avrupa şehrinin bir meydan güzeli oluyor, biliyorsunuz. Gilli de Floransa'nın Repubblica Meydanı'
nda bulunan ve her daim şehir yaşamını gözlemleyecek en doğru soluklanma noktası olarak kabul edilebilir. Efsane barına uğramadan, tiramisusudan tatmadan ve sokak müzisyenlerine yalnızca kulak değil kalbimizi de açmadan şehirden dönmek haksızlık diye düşünüyorum.. Öyle yüksek duygularla seviyorum ki bu mekanı, kahve sevmiyor olmama rağmen bir marocchino keyfi yapmak hoşuma gidiyor.. 

1800'lü yıllarda Floransa İtalya'nın başkenti olduğundan liberal fikirlerin havada uçuştuğu müşterisi kitlesinin uğrak yeri imiş Gilli. Daha sonraları ise sayısız sanatçıya açmış masalarını... (Silvio Polloni, Egisto Ferroni, Emilio Pucci gibi..) İşte benim için aynı Paris'te de olduğunu gibi bu isimlerin zamanında müdavimi oldukları bir mekanda bulunma hissi hakikaten tanımsız.. Işınlanıyorum adeta o günlere, açıyorum kitabımı ve çoğu zaman da herkesten ve her şeyden bağımsız dalıyorum hayallere... 

Hani çok sevilen ve (ben içmiyor olsam da) sipariş etmeye, barda ve ayakta tüketmeye bayıldığımız sabah kahveleri için de bir tavsiyem olacak. Caffe Paszkowski. Dilerseniz burada da oturup keyif yaparsınız elbette, ama İtalyanlar için bşr ritüel olan "barda ve ayakta" kahvesini verdiği keyif bir başka!

Caffe Giubbe Rosse, şehrin yine efsane kahvecilerinden. 1800'lerin sonlarından beri oradalar ve mekanın duvarları dönemi 
incelemek açısından nefis bir örnek. Bu kahve dükkanı beni hakikaten çok mutlu ediyor. Kendimi o sınıfa koymuyorum, ama entelektüel bir bakış açısına sahip birinin de mutlu olmamasına pek imkan vermiyorum.. Duyduğumda çok hoşuma gitmişti; Fransız yazar Andre Gide zamanında bu dükkanda satranç oynarmış.. 

Piazza San Marco'da Gran Caffe San Marco kahvelerinin de tadına bakabilirsiniz.. Burası için şehrin 
en iyi kahve dükkanı deniyor...

 

Dondurma!

İtalya genel olarak bir "dondurma" ülkesi bunu hepimiz biliyoruz. İtalyanların gelato diye seslendikleri bu lezzet Floransa şehri ile de güzel bir ikili olmuş zaman içinde zaten ve bu sayede şehrin hemen hemen her noktasında nefis denemeler yapabileceğiniz gelateria-lar bulmak mümkün. En iyisi "bu" demek pek sevdiğim bir şey de değil bu arada, çünkü damak zevki son derece değişken olabiliyor kişiler arasında.. Kimi krema kıvamını seviyor kimi sert ve daha tok.. Kimi lezzete odaklanıyor kimi ise içeriğe ve artizan olmasına...

Gelateria La Carraia daha önceki seyahatte pek sevdiğim bir dükkandı. Kremsi dondurmalar o dönem daha çok ilgimi çekiyordu çünkü.. Kahveli dondurmayı da ilk orada tatmıştım... Ama artık daha çok artizan yani "artigianale" dondurma peşinde koşuyorum seyahatlerimde. Günlük taze ve doğal malzemeler kullanılmış, yapay şeker ya da renklendirici içermeyen dondurmacılar bunlar. Dondurmaların renkleri diğer tezgahlar gibi parlak ve canlı durmuyor belki ama lezzet ve içerik beni kesinlikle tatmin ediyor.. Grom İtalya'nın birçok şehrinde ve dünyadada birçok şehirde karşınıza çıkan bir dondurmacı. Neticede zincir bir isim ve endüstriyel üretim tarzı yüzünden tercih edin istemem açıkçası... (Lokal olanı koru ve yücelt sevgili okucuyu..)

Badiani'den de bahsetmek istiyorum. Aslında bir pastane burası ve ismide Floransalı bir mimarın isminden alınmış; zira kendisi dondurmanın mucidi kabul ediliyormuş. 

Bu seyahatte artizan dondurma dükkanı La Strega Nocciola oldu benim yeni keşfim. Kırmızı greyfurt ve bitterin ne derece enfes bir ikili olduğunu öğrendim sayelerinde....

 

Aperitivo Time...

Aperitivo İtalya'nın daha çok kuzey şehirlerinde ya da sahillerinde karşımıza çıkan en büyük keyif olduğunu söyleyebilirim. Ben genelde şarap tercih ediyorum bu vakitlerde, ancak bu seyahatte Crema di Melone girdi hayatıma. Benim gibi hafif ama damak keyfini yukarılara taşıyan likör denemeleri yapmayı siz de seviyorsanız, öneririm.

Caffe Sant'Ambrogio şehrin sevilen ve klasik kabul edilen mekanlarından biri. Hava güzelse Sant'Ambrogio Kilisesi önünde nefis bir aperitivo vakti yaşayabilirsiniz ki bu mekanın içeceğinizin yanına sunduğu atıştırmalıklar da oldukça geniş ;) Riffulo'nun arka bahçesi de pek keyifli oluyor bu vakitlerde.. Köprü manzaralı daha turistik mekanlar da seçebilirsiniz elbette, ama ben turistik işlerden genelde uzak duruyorum.. 

Halk arasından uzaklaşıp çok daha havalı ve romantik bir aperitivo vakti olsun, hatta bir de Floransa çatılarına da bakalım derseniz roof bar hizmeti veren birkaç otel ismi de eklemek isterim; Grand Hotel Cavour bu isimler içinde Duomo Katedrali'ne uzansanız dokunacakmışssınız gibi olan konumu ile benim favorim.. Grand Hotel Baglioni'nin roof barı da aynı şekilde enfes bir Floransa silüetini Duomo kubbesini izleme şansı sunuyor.. Hatta B-Roof'ta enfes bir yemek yeme şansınız da var..  Daha ekonomik olsun, ama yine Duomo görelim isterseniz Hotel Medici'yi tercih edebilirsiniz.. 

Aslında Via Tornabuoni'de bulunan ve İtalyanların en sevdikleri aperitivo vakti kokteyllerinden biri olan Negroni'nin ana yurdu yani çıkış noktası olan Caffe Giacosa vardı şehirde.. Orada bir Negroni keyfi yapmadan da şehirden asla dönülmez bana kalırsa, ama ne yazik ki kendisi kalıcı olarak kapanmış durumda.. Oysa hala aramızda olsaydı bir Negroni Antica Formula siparişi verip kadeh tokuşturalım isterdik elbette.. (Sahibi de Cavalli'nin büyükbabası olurmuş bu arada..) Kapanmış bir mekanı da neden yazıyorsun demeyin, zira güzel işleri, güze insanları anmak gibisi var mı?

  

Floransa için daha detaylı bir post yapıp daha önceki deneyimlerim de anlatmak istiyorum mutlaka... Ama önce "ben" seyahatimin sonunda Piazzale Michelangelo'ya da yeniden çıkıp, özlediğim şehre bu enfes panoromik manzaradan doyasıya baktığımı eklemek istiyorum.. Ne olursa olsun bunu yapmadan dönmeyin bu şehirden; zira bir daha bu şehre gelecek olmanın garantisi bile olabilir burada yaşayacağınız anlar.. Hem de her seferinde... 

Bu şehir, bu köprüler ve o inanılmaz etkileyici kubbeye gökyüzünden süzülürcesine bakmanın heyecanı her daim tarifsiz benim için... Karnımda Alpico varken de bunu hissetmiştim, yalnızken de, sevgiliyle el ele manzaraya dalıp gitmişken de... Umarım bir gün Alpico ile çıkacağım Rönesans sanat turumuzda yeniden yaşayacağım bu hisleri.. 


Sevgiler
lulu
x

27 yorum:

  1. Ne guzel iyi ki yapmissiniz boyle bir seyahati, yazı da fotolarda çok keyifliydi

    YanıtlaSil
  2. içim açıldı resmen :)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle iç açıcı !!! Geçen sene Floransaya gidip Aylini bulamamak kötü olmuştu ama eminim Paris bizi bıluşturacak artık her sene bir Paris gezisi yapmanız için sebebiniz var kızlar buarada muhteşem ikili denilen şey siz olmalısınız iki hayat dolu kadın seviyorum sizleri. Luluu çoçuk doğurduktan sonra bende böyle adeta ergen kız çocuğu vücuna sahip olmak istiyorum mümkün mü :))) öperim çokk

    YanıtlaSil
  4. yaaa '' italya italyaa '' diye gezdiğim bugünlerde bu post bana bir ah daha çektirdi :( Ama inanırmısınız siz iki güzel kadını orda görmek bana resmen tekrar gidip gelmişim hissi verdi :)))
    Mint top cook yakısmıs :)
    Tiramisu'nun tadı ise sanki 10 dakika önce yemişim gibi damagımda sayende :)
    harikasınız <3

    YanıtlaSil
  5. Cumartesi sabah Herseyim ise gititi :( :( evimizde yalniz kalmayi hic sevmiyorum , sonra bi baktim Floransa askina ! 2. post blogda hazir ! :))

    Okudukca ruhum acildi , seninle gezdim :)
    Kahveee Bayilirimmmm ve nasil nefis gorunuyorrr rengi kopugu ııımmmmm tam benlik

    Pufa bende bittim , kitap bagimlisiyim hemen edinmeliyim

    YanıtlaSil
  6. Haaa bu arada en cok son fotoya bittim. Gupguzelligin ve sicacik enerjin ne gusel yansimis , Tanrim sana nasil bir ayricalik bahsetmis ipiyi bir kalp , huzur dolu bir yurek ve bir o kadar fazlaki ahenkle cevreye tasiyor ☺

    YanıtlaSil
  7. Canım sen ve Aylin'cim harika bir tatil planlamışsınız ne güzel:)Dostluğunuz hiç bitmesin:)

    YanıtlaSil
  8. super..Kiz kiza tatil herzaman en guzeli..

    Seyahattutkunu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Harika fotoğraflar!
    http://tugbates.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Lulummm, bayildim bu postuna da, bulusmamizi tekrar yasadim, gule gule baktim okudum, ve yenisi icin hayaller kurdum, acaba Paris mi olacak bir sonra ki, heyecanla beklemedeyim : ) Son kolaji iyi ki paylastin, tesekkur ederim beni kirmadigin icin, ben cok severek cektim o resimleri ve cidden kiyafet de icindeki de harika : ) Bir de sayende yeni bir sey ogrendim, SF rainbow ayakkabinin hikayesini, daha bir alip giymek istedim : ) Donunce o tattaki dondurmalari da kesin deniycem : ) Dondurma tadinda bir hafta olsun, cabucak bitsin ki Prenslerimize kavusalim ve tatillll yapalim : )

    YanıtlaSil
  11. aylinin zevkine zaten hayrandık ara ara evi ile yaptıgı postlarınla ama bu post mukemmel oldu hem aylının hem de sızın dostlugunuzu ılerletıp bole hos anılarla donmek mukemmel bır motıvasyon olmustur emınım ki

    YanıtlaSil
  12. Pek keyifli bir buluşma olduğu her halinizden belli. Ne güzel bir pufmuş o öyle, Aylin'in evine seninde yurtdışı gezi ruhuna pek uygun. Ayrıca pek sevmememe rağmen, Aylin'in evindeki gold detaylara her seferinde bayılıyorum. Birde çocuktan sonra böyle bir vücut nasıl olabiliyor, beni şaşkınlığa uğratan bir kaç bloggerdan birisin. Moda bloggerı olmasanda her postuna birkaç böyle güzel foto serpiştirsen pek güzel olabilir :)

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Ne kadar güzel bir gezi olmuş.İşin içinde birde Aylin olunca.Sizi azıcık kıskanmadım desem yalan olur :))) En öok gitmeyi istediğim şehirlerden biri ve bu post harika bir keşif oldu benim için.İnşallah gidip görmek nasib olur. Ayrıca bir moda blogger:i gibi öok şıksın herzaman. Bence iyiki Aylin ısrar etmiş. Maşallah zaten taş gibisin, kombininde çok yakışmış. Seni kocaman öpüyorum :x

    YanıtlaSil
  15. Lulum ısınlanıyorum dememin üzerinden 1 gun gecti kusura bakma canım benım makına arıza yaptı :))
    Sizi gorunce nası mutlu oluyorum ben bilseniz! İki sevdigim insan bi araya gelmiş ustelik en sevdigim sehirlerden birinde.. Guzel tavsiyelerini ayrıca girip defterime yazıcam, ozellikle dondurma tavsiyeni!

    YanıtlaSil
  16. Lulum ısınlanıyorum dememin üzerinden 1 gun gecti kusura bakma canım benım makına arıza yaptı :))
    Sizi gorunce nası mutlu oluyorum ben bilseniz! İki sevdigim insan bi araya gelmiş ustelik en sevdigim sehirlerden birinde.. Guzel tavsiyelerini ayrıca girip defterime yazıcam, ozellikle dondurma tavsiyeni!

    YanıtlaSil
  17. kızlar harikasınız :) ne güzel gezmişsiniz, çok eğlenceli gözüküyor.

    YanıtlaSil
  18. When I saw the picture i told my self
    that lady on the left looks so familiar.... she is Lila lol!

    Your wearing a gorgeous top in the last picture :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    YanıtlaSil
  19. hayalleriniz gerçekleştiği için evrene değil Allah'a şükretmeniz doğru olan değil mi? Evren de Allah'ın yarattığı bir şey sonuçta...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keske bi ismin olsaydi.. Meditasyon hakkinda bir fikrin var mi bilmiyorum ama cumle de gecen "evren" herkesin kendi inanciyla sinirsizlasir ki benim inancim da buradan alelen paylasilmayacak kadar degerli benim icin.. O nedenle evren kelimesi inancimin onunde bir perdedir.. Sukretmem gereken varligi ve nasil sukretmek gerektigini iyi biliyorum merak etmeyin.. Sevgiler !

      Sil
  20. MERHABA GÜNEŞİN BLOGUNDA YAPTIĞINIZ YORUMLARDAN ONU SEVDİĞİNİZİ VE SEVEREK TAKİP ETTİĞİNİZİ BİLİYORUM SEVGİLİ GÜNEŞİ 05.10.2013 TARİHİNDE KAYBETTİK.BİLMEK İSTERSİNİZ DİYE DÜŞÜNDÜM. KİTABINI BLOGUNUZDAN YAYINLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM EMİNİM ÇOK MUTLU OLACAKTIR ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Ne yazik ki ogrendim
      Bu talihsiz haberi.. Cok uzgun ve hala
      Soktayim.. Bana olan sevgisi ve ilgisi zaman icinde bambaska bi iletisime donustu.. Bana ulasip benim de ona ulasmami
      Sagladigi icin cok mutluyum.. Inanin elimden geleni yapiyorum.. Kitabi kendi kitabim gibi sahiplenmek istiyorum.. Twitter ve instagram uzerinde yaziyorum.. Blogda da bir post hazirlayacagim.. Biraz toparlanmak duygularimi toplamak istiyorum lakin gercekten cok uzgun ve bitkinim... :(( Basiniz sagolsun... Dualarim hep gunes'e de ulasacak eminim...

      Sil
  21. hadi hadiii ne zaman buluşuyoruz Aylin'le yap bi plan

    YanıtlaSil
  22. Once post'unla mutluluk doldum, sonra yorum yapmak icin asagilara inerken, iki yorumu okudum, icime bir daralma geldi, sonra yine mutlu olmaya posta kostum. Bol bol ilk fotonuza, son fotona bakip icimi aydinlattim. Cok tatlisiniz siz yahu, muhtesem seyler yapmissiniz, renklerle cosmussunuz, sahane kesifler yapmissiniz. Daha cok beraber olun emi:))

    YanıtlaSil
  23. canıımmmmmmmmmmmmmmmmm cok uzuldum yıne ıg dede okumustummmm , neler yazacaktım hepsı uctu aklımdan ama ozet olarak allahım herkese saglıkla senın gıbı mutlu anlar yasamayı nasıp etsın..sevgıler

    YanıtlaSil