Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

9 Temmuz 2012 Pazartesi

IKSV ve Ana Moura.

Selam,

Portekiz seyahati yapmış olanlar sanırım beni çok iyi anlayacaktır; zira seyahat sonrası dilinde fado ezgileri kalan yalnızca ben olamam, değil mi? Bu duygularla seyahatten dönmüş ve evde bağrı yanık şarkıları berbat sesimle mırıldanırken, fadonun enfes seslerinden Ana Moura konserinin haberini almak beni nasıl mutlu etti sanırım tahmin edebilirsiniz..

Ana Moura Portekizli hatta bizim de Portekiz seyehatimizde konakladığımız Cascais'e çok yakın bir kıyı kasabası olan Carcavelos yerlisi bir fadista. IKSV konser tanıtım kitabında "Sanatn o tanımlanamaz tarafına da hakim olan nadir sanatçılardan, o kuvvet, o haritası çıkartılmamış, yolu bulunmayan duygu ki biz ona kısaca ruh diyoruz, Ana işte o gizemi yakalıyor" şeklinde harika bir tanımlama yapılmış Ana için... 

Konserde çok da tatlı bir sürpriz vardı. Stones Project'i duymuş muydunuz, bilemiyorum. Kendisi Rolling Stones'un unutulmaz şarkılarını dünyanın en iyi seslerine yorumlatma projesi. Ana Moura bu proje kapsamında seslendirdiği hatta Rolling Stones'un Lizbon konserinde Mick Jagger ile düet yapma şansı da bulduğu "No Expectation" şarkısının fado versiyonunu söyledi bize o aksam. Tek kelimeyle muhteşem bir deneyimdi.

Henüz Fado kültürünü çok yeni deneyimlemiş biri olarak bildiğim en önemli şey Fado müziğinin ses sistemi olmadan, mikrofonsuz icra edilmesinin esas olduğu ki bu şekilde dinlenen fado hem solist hem de Portekiz gitarının enfes sesinin çok daha yoğun hissedilmesini sağlıyor. Ana'nın bize o akşamki ikinci sürprizi de mikrofonsuz söylediği bir şarkı oldu. Müzik, özenle hazırlanmış küçük sahne düzeni ve Ana'nın muazzam sesi Aya İrini'in büyüsünü çok daha unutulmaz kıldı diyebilirim.

Biz de yine bir Aya İrini ya da Arkeoloji Müzesi'nde konser izleyecek olmanın zaruri kıldığı ritüelimizi yerine getirip, bahçede bulunan Karakol Restoran'da konser öncesi keyfi yaptık. Bunu da ayrıca tavsiye ederim..

lulu
x


 



 

 


13 yorum:

  1. çok özendim valla. ana mourayı tanımıyorum ama portekizde onu dinlemek ne kadar heyecanlı olmuştur. gitme fırsatımız olmadı ama planlarımızda var; belki biz de aynı şansı sahip olur, onu dinleme fırsatı buluruz. sevgiler. yıldız.

    http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. @tuzvekarabiber tatlim ben de Portekizde degil ayagimin tozu ile gelip Istanbul'da dinledim :)) sansliyim.. umarim dinleme sansin olur ;)

    YanıtlaSil
  3. İstanbulda yaşamadığıma en cok böyle günlerde üzülüyorum:((

    YanıtlaSil
  4. @gulumse cok iyi anliyorum seni.. Ben de Bursa'dayken ayni seyi yasardim.. :(

    YanıtlaSil
  5. evet istanbulda yaşamanın avantajları biraz da gezmeyi ,Dinlemeyi seven bir çiftsiniz böyle güzel gezi postları sıralanır tabi:)) benim de bilgim yoktu mikrafonsuz olması ilginç nasıl güzel bir güç varsa sesinde bol keyifli günler..

    YanıtlaSil
  6. Blogunda paylastigin seylere bayiliyorum biraz da boyle bloglara ihtiyacimiz var sanirim :p

    YanıtlaSil
  7. @sonsuz dekorasyon evet tatlim, en guzel tarafi kulturel olarak cok fazla secimin olmasi.. Bu aksam icin mesela 2 konser arasi karar verme telasi yasadik.. Bursa'da ne kadar az olurdu boyle ozel geceler.. :(

    @Fifthfloorovergoldenhorn sabah sabah cok mutlu ettin beni.. Tesekkur ederim cnm.. Giyin giyin nereye kadar di mi ? :P

    YanıtlaSil
  8. No excpectation ın Fado versiyonunu dinlemeyi çok isterdim gerçekten, üstelik Aya İrini'de, harika olmalı hayal edebiliyorum :)

    Süpersiniz canım, bayılıyorum size ben :)

    denizsaatcioglu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. @deniz saatcioglu Deniz'cim cok zarifsin ! ne guzel bir yorum bu ! Seninde dinlemeni isterdim gercekten cok etkileyici bir deneyimdi.. ;)

    YanıtlaSil
  10. Lulucum, beni de aldin goturdun konsere, cok hosuma gitti bu sanal aktivite ; ) Gercegini yakinda birlikte yasama umidiyle : ) Eve donunce rahat zamanimda youtube da dinliycem bahsini ettigin sarkilari : ) Simdi Gonca ile konustuk, daha belli degilmis, yarin buyuk gun ;)

    YanıtlaSil
  11. super bı katıvıte olmus ohh sefanız olsun son ıkı kare de harıka enerjınız mutlulugunuz o kadar bellıkı...

    YanıtlaSil
  12. Geçen sene aya irinide bir konsere gidip öncesinde biz de karakolda yemeğimizi yemiştik, ortamı yemekleri her şeyi enfesti :) zaten sultanahmet taraflarına gidesim vardı ama bu postlardan sonra kimse tutmasın beni! :)

    YanıtlaSil
  13. @Lila Moonlight Aylin'cim bir sonraki gelisinde eger bir konser olursa ikimiz icin bilet alirim birlikte de keyif aliriz insallah ;)

    @Kokosss ;))) kelebek cok tesekkur ederim yaa.. beni cok mutlu ediyorsun yorumlarin ile..

    @BeTwin Us Giz'cim kesinlikle bir konser deneyimi yapmalisin su siralar eger vakit bulursan.. Cok leziz sesler sunuyor iksv sagolsun ;)

    YanıtlaSil