Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

3 Temmuz 2011 Pazar

GIVERNY ve MONET

Paris'i hakikatle seven biri için sanat da aynı hakikatte kıymetlidir diye düşünürüm hep ve o yüzden de her Paris sever ile "Paris is always a good idea" cümlesinde buluşabiliriz fikrine çok inanırım..

Eğer şehir için yeterli güne sahip olup, bir de elinizde ekstra gününüz var ise size sanat adına önemli bir keşif sunan nefis bir önerim var; Giverny!

Giverny, Paris'in 75 km. batısında kalan ve trenle kolayca ulaşılabilen bir köy aslında. St.Lazare tren istasyonundan tatlılar tatlısı Vernon şehrine, oradan da tercihinize göre ister taksi, ister otobüs yoluyla Giverny'ye ulaşabiliyorsunuz. Kiralık aracınız var ise elbette bu yolculuk çok daha enteresan bir deneyim sunuyor tahmin edersiniz ki.. 

Bu arada Vernon şehri de keisnlikle es geçilmemesi gereken bir güzellik.. Galeri gezmek, 1100'lü yıllara dek uzanan ahşap evlerle adeta süslenmiş sayılan daracık, ama cidden daracık sokaklarında keyifle dolanmak ve muazzam şatolar gezmek için Fransa sınırlarında kaç adet bu denli keyifli şehir vardır inanın bilmiyorum... (Bunu şehir anlamında söylüyorum elbette, yoksa köy ve kasaba manasında seçenekler sayısızdır diye tahmin ediyorum...)

Sen Nehri kıyısındaki Giverny, zaman ayırmaya değer bir köy olsa da köyün asıl önemi ve sanat severler arasında popüler olmasının nedeni Monet'nin ev ve bahçesine ev sahipliği yapıyor oluşu. Monet ve ailesi köye 1800'lü yılların sonunda yerleşmişler ve Monet, organize bir bahçe hazırlamak yerine çiçekleri renklerine göre karıştırıp toprakta özgürce büyümelerini sağlamış. Sonraları botanik bilimine iyice merak sardığından işi genişletip nadir görünen bitki türlerinin peşine düşmüş. Zaman içinde Monet'nin tutkusu onu öylesine ele geçirmiş ki; ek bir arazi satın alarak, arazının içine bir havuz kazdırmış ve ünlü "Su Bahçesi" projesini burada hayata geçirmiş.

Fransız izlenimcilik akımının en ünlü ressamlarından biri kabul edilen Claude Monet, bu bahçeyi seyre dalarak 20 yıldan uzun bir süre çalışmış ve insanlığa muazzam güzellikte eserler bırakmış bildiğimiz gibi... Bu nedenle de bahçenin kendisine adeta ilham periliği yaptığını söylemek abartıdan uzak bir tanımlama kabul edilebilir..

Ev şu an Monet ailesine ait bir yapı değil. 1966 yılında Monet'nin oğlu evi Güzel Sanatlar Akademisi'ne bağışlamış. Restorasyon ve yasal düzenlemeler sonrası da ev ve bahçe 1980 yılında halkın ziyaretine açılmış.

Giverny köyünü bu nefis proje ile üne kavuşturan Monet olsa da, Monet'nin evi ve bahçesi dışında da resim gibi bahçeleri olan şık, bakımlı nice tarihi ev görebiliyorsunuz köyü ziyaret ettiğinizde.. Paris'ten ve hatta hayattan nefis bir gün çalmak isterseniz Giverny mutlaka notlarınızda olsun..

NOT: Ev ve bahçe 1 Nisan - 1 Kasım tarihleri arasında 09:30 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş yetişkinler için 10,50 euro. 7 yaşına kadar olan çocuklar ücretsiz. 7 yaş üzeri çocuklar ve öğrenciler 7,50 Euro. (Revize edilmiş 2020 yılı bilgisidir.)






7 yorum:

  1. Monet`in evine bayildim:) En az Monet`in tablolarindaki renk tonlari kadar buyuleyici sirin bir yer burasi...

    YanıtlaSil
  2. Masallardan firlamis bir koy ! Bence kesinlikle turizm sirketleri Paris turlarinda buraya extra tur duzenlemeli :))

    YanıtlaSil
  3. bigün napicam biliyomusun?
    senin postlarını tekrardan tek tek okuyucam ve her bir gezi tavsiyeni, mekan önerilerini, begendigin ve siddetle tavsiye ettigin her biseyi tek tek dokumante edicem! bunların hepsi birer nimet, ziyan olmasını asla istemem! tıpkı bu şahane köyden haberimiz olmadan pariste 8 gün geçirişimiz gibi.. benim güzel gezenti arkadasım, ayaklarınıza saglık ^,^

    YanıtlaSil

  4. Parise gidip macaron yicem diye laduree peşinde koşacağıma sanat eseri şu köye gidip hayatı sevseymişim. Neyse o topraklara bi daha gitmek için bahane diye sevinelim. Paylaşmaya devam Lulu, bu orijinalliklere ihtiyacımız var!

    YanıtlaSil
  5. Lulum, cidden cennetten bir kose burasi. Ilham dolu her kose. Yazin uzunca bir Paris seyahati ayarlamak istiyorum ve burayi da planlara dahil ettim bile : )

    YanıtlaSil
  6. Monet nin o her gidisimde mutlaka gormeye gittigim ve hayranlikla inceledigim Niluferlerinin sirrinin nereden geldigi belli demek ki :p Bukadarlik bir Paris ve fransa gecmisim var hala bu koye beni goturmeyen sevgilime sesleniyorum :p Bu gidisimde havalar ziyadesiyle guzel olursa ki hic sansim yok gitmeyi cok istedim bu guzel koye ve eve :)

    YanıtlaSil
  7. az biraz daha dikkatli okusaymisim aralikta acik olmadigini gorurmusum neyse bahara kaldi artik :P

    YanıtlaSil