Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

21 Temmuz 2012 Cumartesi

SINTRA


Portekiz seyahat notlarıma "mutlaka" diye notunu düştüğüm, Unesco'nun koruma altına aldığı dünya miraslarından biri kabul edilen büyüleyici Sintra kasabasını ya da şöyle demeli; Sintra Doğal Parkı'nı görmek seyahat anılarımızda çok kıymetli bir yer edindi. 

Masal diyarı bir Orta Çağ kasabası Sintra.. Orta Çağ dendiğinde yaşam koşulları olarak "masal" değil de "kabus" kelimesi çok daha uykun kalsa da mimarisi Avrupa'nın hangi köşesine gidersek gidelim bizi görsel açıdan inanılmaz tatmin ediyor. Ne acayip bir çelişki değil mi? Sintra da bu çelişkiye sahip... Çok güzel, çok mistik, rengarek ve öylesine huzur verici ki; ülkenin en önemli şehrinden çok da uzaklaşmadan olağanüstü mimarisi ve yeşilinin onlarca tonuyla kolayca tanışabilmek seyahatseverler için büyük bir şans diye düşünüyorum.. Tepeleri üzerini bir anda kaplayan sisi, ilham verici atmosferi ve sanat ile yoğrulmuş lokal hayatı hakikaten deneyimlenesi..

Bu kasabada konaklamak elbette çok cazip bir seçenek. Hatta daha verimli olur bile diyebilirim, ama daha çok günlük ziyaret şeklinde programlandığını de eklemem gerek. Dediğim gibi Lizbon'a çok yakın oluşu bu kasabayı bir tam günde genel hatlarıyla gezebilmek için en büyük artı ve gezginlerin büyük bölümü de bu şekilde planlama yapıyorlar.. Yine de bir tek gece ve iki tam gün olarak konaklama planlaması yapmış olmayı isterdim. Lakin keşkelere yer yok hayatta...

Sintra'da görülecek ve keşfedilecek çok fazla şey var aslına bakarsanız ayrıca oldukça da geniş bir dağlık alan üzerine kurulmuş bir kasaba kendisi. Bir tam günde her önemli tarihi yapıyı gezme şansınız bu nedele pek mümkün değil.. Gitmeden önce bir planlama yapmak ve gezilecek yerleri kafanızda netleştirmek zaman tasarrufu yapmanız adına tavsiye edeceğim en önemli detay. 


Ana meydanı, ara sokakları ve gözünüze değen koni bacalı saraylarıyla daha ilk bakışta kendini sevdirebilen fotojenik ya da Orhan Pamuk okuyucularının aşina olduğu gibi; pitoresk bir kasaba burası. Portekiz tarihi boyunca birçok kral ve önemli aile için de yaz tatili adresi olmuş bu nedenle.. Öyle ki; kasabada evden çok saray var dersek abartmış sayılmayız.. Sokaklarında gezindikten, tezgah ve dükkanlardaki lokal ürünlere göz attıktan sonra yapılması gereken yegane şey de bu sarayları detaylıca gezmek oluyor zaten.. Meşhur Portekiz fayanslarının -ki ülke bu fayansları 16. yy'da kullanmaya başlamış- en güzel örneklerini bu saraylarda göremeniz muhtemel..

Pena National Palace, Sintra National PalaceRegaleria Palace and GardensMoorish Castle (bölgedeki islami varlığı temsil ediyor), Monserrate Palace and Gardens ve National Palace of Queluz kasabanın görülmesi gereken en önemli adresleri. Biz, Alpcan ve pusetiyle olduğumuzdan en detaylı gezimizi Regaleria Palace and Garden yana kullandık. Abartıyor olmak istemem, ancak hem yapı hem de bahçesinin güzelliği karşısında nutkumuz tutuldu diyebilirim...

Regaleria Palace yine Unesco tarafından dünya mirasları listesine alınmış -bana göre- Sintra'nın en romantik yapısı.. Portekizli ünlü Carvalho Monteiro ailesi toplamda 4 hektarlık bir alana yayılmış bu yapıyı yazlık ev olarak kullanmış zamanında. Bina, neo-manueline yani (Geç Götik) tarzında inşa edilip, Portekiz'in en iyi mimarları tarafından dekore edilmiş ve ortaya çıkan sonuç -zamanında- Portekiz genelinde müthiş bir beğeni toplamış. Şimdilerde müze olarak ziyarete açılan bu yazlık sarayın içinde ve bahçesinde insan kendini rahatça o dönemlere ışınlayabiliyor. Müthiş bir deneyim ve diğer saraylara göre daha sakince diyebilirim. Ez azından bizim seyahat ettiğimiz yıl (2012) için bunu söylemek mümkün...

Gotik geleneğinin Portekiz'deki yansımalarını çok iyi okuyabileceğiniz süslü püslü sarayı (ki sarayın içindeki odalar müthiş etkileyici), şapelini, minyatür göl ve çeşmelerini, sarnıçlarını ve biraz da korkutucu gelen kulelerini detaylıca incelemenizi öneririm.. Özellikle yer altı tünel ağını...

Moorish Castle; Sintra dağlarının en yüksek tepelerinden birinin üzerine inşa edilmiş. 10.yy'dan olduğu söyleniyor. Kale surlarında yürüyüş yapıyor ve muazzam diye tanımlanan Sintra ve Atlantik Okyanusu manzarasına bakakalıyormuş insan. Biz puşetli olduğumuz için bu deneyimi yaşayamadık ama özellikle yeterli vakti olanlar manzaraseverler için nefis bir adres kendisi.. 

Pena Palace Sintra’nın en ünlü tarihi yapısı. Yakın bir geçmişten, 19. yy'dan geliyor..  Manastırı, II. Ferdinand tarafından yaptırılan bölümü, avlusu, tavanları, seramikleriyle benzersiz bir eser hakikaten.... Ve en büyük zamanı da bu saray alıyor. 

National Palace of Queluz; kasaba dışında kaldığı için Pena gibi yoğun ziyaret edilen bir yapı değil. Görselleri insanın aklına Paris'in Versay Sarayı'nı getiriyor. Burası da Portekizin'in Versay'ı diyebilirim... Vaktiniz varsa zaman ayırılacak enfes bir saray kendisi. 

Monserrate -yine aynı cümleleri kurmuş olacağım belki ama- büyüleyici bir saray ve botanik bahçe! Ruhunuzu, gözlerinizi doyurmak için en güzel adres bile diyebilirim..

Tarihi geziler dışında bu kasaba hakkında şu notu da iletmek istiyorum size; temmuz ve ağustos ayları Sintra'da klasik müzik konserleri ve dans performanslarının yapıldığı dönem başlıyormuş.. Seyahatlerinizi festivaller ışığında planlıyorsanız, bu bilgi de aklınızda olsun...

 




Yorucu ama ruha ilaç hissi veren saray ve bahçe turları sonrası kasaba restoranlarında yemek yiyebilir ya da Castanheiros Park'ta lokal lezzetlerden Queijadas (peynir ile yapılan bir çeşit tatlı kek), Travesseiros (badem kremalı püf böreği) ile basit bir piknik yapabilirsiniz..

Yeme-içme konusunda küçük de bir not düşmek istiyorum; zira kasaba muhteşem doğası ve sarayları yanında hem vegi yemekleri hem de yoga konusunda uzmanlaşmış birçok mekana ev sahipliği yapıyor. Son derece tesadüfi olsa da, ilk gün ziyaretimizde aramızda "saklı cennet" diye bahsettiğimiz bir vegi restoran deneyimimiz oldu. Yeryüzüne cennetten fırlatıldığını düşündüğüm, müthiş etkileyici bir mekandı. İsmi Soul Food. Vegi beslenme belki size uygun olmayabilir, ama bahçesinde soluklanmak bile ruhunuza ve yorgunluğunuza iyi gelecektir.

Revize Not, 2018:  Ne yazik ki mekanın kapatıldığı bilgisini öğrendim bir arkadaşımdan. Hissi bizde saklı kaldı, bir de fotoğraflarımız...

ULAŞIM:

Kendi aracınız var ise; Lizbon'un kasabaya uzaklığı yalnızca 25 kilometre ve A7 otoban yolunu kullanarak Sintra'ya rahatça ulaşılıyor. Bizim gibi orman yolunu tercih edeseniz Lizbon'dan yine A7 otoban yolu ile Cascais, Cascais sonrası ise sahil yolundan tabelalar yardımıyla kolayca kasabaya ulaşabiliyorsunuz. Lizbon'dan otobüs seferleri ise düzenli ve sıkça yapılıyor..

Araç yerine tren ile seyahat ediyorsanız; Lizbon'un tren istasyonu Rossio'dan trene atlayıp kolayca kasabaya ulaşabilirsiniz. Tren seferleri saat başı olarak organize edilmiş ama hafta sonları daha sık görünüyordu.. Yoğun turist dönemlerinde gittiğiniz an dönüş biletinizi almanız da önemli bir detay, aklınızda olsun.

Bizim gibi Cascais'ten Sintra'ya gidecekseniz ama kendi aracınız da yok ise; tren değil kesinlikle otobüs tercih etmenizi öneriyorlar. Bu otobüsler içinden yolu daha kısa olan tarifenin zamanı 30 dakika, kıyı kıyı geldiği için yolculuğu daha uzun ama çok daha keyifli geçen tarifenin zamanı ise 1 saat..

Şimdiden keyifli bir seyahat diliyorum.

lulu
x

27 yorum:

  1. ayyy bu fotoğraflar çoook güzel :) siz de çok güzelsiniz...

    takipteyim...ben de bloğuma beklerim seni :)

    www.bendeherkesgibiyim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Waowwww demek istiyorum ne kadar guzel bir yer hayran kaldim tatlimmm paylasman super oldu bayildim bu yere bennn umarim gunun birinde bizde giderizzz :))

    YanıtlaSil
  3. lulu'cum ne kadar guzelmis oralar oyle bayildim hele o bahceye ne demeli iyi ki gitmissiniz sayenizde bizde haberdar olduk boyle yerlerden canim :)) tum fotograflar cok guzel amma sondaki aile fotografi harika cok sevdim masallah size :) birde ricam olucak senden benim icin alpcanin tatli yanaklarindan isirirmisin:)

    YanıtlaSil
  4. Siz bol bol gezin, bizde bakalım ^^
    Çok güzel görünüyor, neden Unesco listesine alındığı belli :)
    Bi ara gelip Alpico'yu mıncıklamak istiyorum amaaa :D
    Koccaman öperim canımm :*

    YanıtlaSil
  5. Sintra bir kenara da siz ne kadar tatli bir ailesiniz yahuu:) nazar degmesinnn!!

    p.s: hakkini yemeyeyim Sintra'da ayri guzel gozukuyor:)

    YanıtlaSil
  6. oncelıkle tebrık edıyorum cocukla nasıl tatıle cıkılır ve musmutlu olunuru gosterdıgınız ıcın .ıkıncısı bende hemen benjıye soledım oraya gıtmelıyız dıye nasıl güzel bir yerdir orası bayıldım dedıgın gıbı masal dunyası gıbı...

    YanıtlaSil
  7. bu gerçekten muhteşem bir sehayat olmuş tatlım.. çok etkileyici, masal gibi bir ortam ve siz de bu tabloya mükemmel uyum sağlamışsınız :)
    öpüyorum seni çok, iyi haftalar <3

    YanıtlaSil
  8. bıtmedı bu seyhat ve bıtmesın ne kadar muhtesemmısss..o saraylarda ben de poz vermek ıstedım :)) bayıldım pembe bısıkleeee:)) bırde alpııı sen ne tatlıısn masallah uslu kuzumusun senn hep musmutlu kalın canım

    YanıtlaSil
  9. @ben de herkes gibiyim Coook tesekkurler :) Hosgeldin ayrica da ve bugun geliyorum ziyaretine cnm ;)

    @Gun-el Italya cikartman bittigine gore siraya koyabilirsin Portekiz'i de Eva'cim;)

    @sansli anne Canim cok tesekkur ederim gercekten super bir tatil oldu bizim icin.. Darisi basina diyorum ve Alpcan'i hafta sonu bolca optum ama Persembe gunu Istanbul'a gelecek o zamanda opup sıkıstıracagim soz :)

    @j.d. Ne zaman istersen canim.. Burcu ile gelseniz mesela once Alpcan'i minciklayip sonra birseyler icsek super olur ;)

    @Safakslook Safak'cimm ozlettin kendini.. Ama yakinda postlarina kavusuyoruz galiba.. Cok tesekkur ederim canim nazik yorumun icin.. Aile olmak isteyen herkesin benin kadar mutlu olmasini diliyorum cani gonulden ;)

    @grace Happy'cim blogumu acis sebebimdi bu benim.. Bebisli hayat nasilda kolay olabilir onu gostermek biraz cesaret vermek icin.. ;) Umarim Benji ve sana da ilham veririm.. heheh !

    @Wear A Smile tesekkurler Ahsen'cim.. Biz oralarda cok mutluyduk galiba , oradan bakinca anlasiliyorsa ne mutlu bize !

    YanıtlaSil
  10. Lulucum, harika bir yermis, cidden masal gibi. O nasil bir nakis isidir yapilarda, bayildim. Ve de o bahcenin guzelligi. Sulu selaleli gibi bir resim var, iki kisi orada poz vermissiniz cozemedim o resmi, sen neyin ustunde duruyorsun. Aile resimleriniz de cok tatli, son resimde Alpico nun sasirmis surati super birsey : ) Bir de baba ogul bir ornek giydirmissin, sevdigim renklerden birinde : ) Ben de oyle secerim bazen yakisiklilarimin cicilerini : ) Insallah biz de gidebiliriz bu yerlere, ya gez gez bitmiyor bu listeler : ) Bir de begendigimiz yerleri tekrar tekrar gormek istedigimiz icin yeni kesifler erteleniyor, bize 3 aylik tatil ve ona gore de butce lazim : )

    YanıtlaSil
  11. @Kokosss ;))) kelebek bu seyahatin postlari ne zaman bitecek bende merak ediyorum :)) Yaz yaz hala yarilayamadim :P

    @Lila Moonlight Evet cok guzeldi Aylin'cim.. cok etkiledi beni.. Gidip gormeni cok isterim.. O merak ettigin resimde ikimizde karsi tarafa gecmek icin yol acilmis bir dar aralikta duruyoruz kiz kardesimle ;)tamamen kaya uzeri yani.. Ve dunya ne buyuk ne cok yer var.. Allahim bize gezecek kadar para insallah :DDD

    YanıtlaSil
  12. bir gün portekiz'e yolum düşerse önce senin blogunu açıp bakıcam neler yapsam diye =)

    YanıtlaSil
  13. Yaaa nası romantik bi yermiş burası not ediyorum hemen :) Masallah ne tatlı bi ailesiniz tütütüt :)

    YanıtlaSil
  14. iki saattir sinatra diye okuyorum, frank sinatrayla filan baglantısı var mı aceba diye düşünüyorum. sanat canlısı olunca karsındaki, herşey geliyo insanın aklına:)))
    mekan muhteşem, ama siz onlardan da muhteşemsiniz kuşum. bu aileyi çok seviyorum ben ^.^
    bide her fotograf karesinde şaşkın şaşkın agzını yuvarlak yapıp poz veren bücüre aşığım <3

    YanıtlaSil
  15. masalsı kasabanın içinde masal kahramanları gibisiniz,pembe bisiklet bile bunu kanıtlarcasına,sepetinde çiçeğiyle öylece duruyor :)
    eşimle en büyük hayalimiz dünyayı gezmek,bi yerden başlamak gerek tabi,çocuk olursa gezemeyeceğimizden bahsediyordu geçenlerde,bu postun akşam kendisine gösterilecektir,bebekli de şahane yurtdışı tatili yapılabiliyormuşun en güzel kanıtı olmuş bu post :)
    Çok teşekkür ederim :)
    Masalınız hiç bitmesin :)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  16. @irem yolun dussun ben sana ozel gezilecek gorulecek yerler listesi yaparim tatlim ;)

    @Ciiden Tesekkurler Cigdem'cim ;) operim ! xxx

    @minikkus heheh bende Bir FS hayrani olarak bunu sorguladim ama ogrendigim bir bilgi yok bunu dogrulayan.. Saskin pozuna bende bitiyorum cok komik sasirmis :))

    @Fido sana yorumlarimi ilettim son postunda cnm.. ve nazik yorumun icin de ayrica tesekkur ediyorummmm ;)

    YanıtlaSil
  17. tatlım harika bir rehber oluyorsun biliyor musun, aklımda hiç olmayan yerler ve suanda beni cok heyecanlandıran yerlerin basında geliyorlar:)

    YanıtlaSil
  18. ne güzel resimler çok tatlı görünüyorsunuz tam aile saadeti buna denir. süpersiniz..

    YanıtlaSil
  19. Eylül de gidip kaybolmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Lulu, oyle Portekiz gezimiz netlestikce post'lari daha bir pur dikkat okuyorum ve heyecanim katlanarak artiyor!
    Biz aracla gitmeyecegimiz icin buralara ulasimimiz nasil olur tam bilmiyorum ama hepsine hepsine gitmek istiyorum! Deniz kiyisi ayri guzel, dogasi, tarihi kisimlari ayri guzel!

    Carvalho ve Monteiro isimlerini gorunce cok sasirdim; bu soyisimlerde arkadaslarim var cunku. Bi sorayim bakalim;)

    Bir de oyle tatlisiniz ki! Maasallah size! Baktikca bir Alpcan da ben istiyorum;))

    YanıtlaSil
  21. @AYS♥STYLE Aysun'cum sana ilham olduysam ne mutlu bana.. Belki bir kacamak yaparsiniz bende cok mutlu olurum :)

    @sonsuz dekorasyon cok tesekkur ederim cnm benim :)

    @Bolat Ciddi mi ? Gidecek misin ? Heyecanlandimmmm simdi :)))

    @SvGLove Sevgi'cim senin gidis tarihine kadar umarim postlari tamamlarim.. Lizbon var aslinda ama o is biraz zaman istiyor ama yapacagim insallah.. Ve cok tesekkur ederim tatlimm.. Umarim hazir oldugunda harika bir bebis sahibi olursun ;) Dunyanin ennnn guzel mutlulugu anne olmak.. ;)

    YanıtlaSil
  22. Bu sene Lizbon'u görmeye takmışken ama yapılan planlar içinde ufacık bir ihtimal bile yokken bu postu görmek mest etti beni :) Biraz ters oldu ama dayanamadım önce yorum bırakıp sonra detaylı detaylı inceleyim istedim. Bu arada söylemeden geçemiycem ne kadar güzel bir ailesiniz hep böyle kalın :)

    YanıtlaSil
  23. @Did Dans La Mode canim cok zarifsin.. Cok tesekkurler oncelikle.. Ve umarim planlarin uygulamaya gecer.. Lizbon postum henuz hazir degil ama haftaya postlamayi planliyorum :)) xxx

    YanıtlaSil
  24. bu mutlu güzel aile, bu güüzel doğa ile iç içe gercek bı cennet kosesı sıntra! Umarım Bi gün Lizbon'a gitmek ve bu şirin kasabayı ziyaret etmek gibi bi fırsatımız olur lulum:) sevgiler!

    YanıtlaSil
  25. @Serap Tan Cok tesekkur ederim Serap ! Umarim gidip gorme sansin olur.. Lizbon'u cok kafaya takmadan cevresini bolca gezmeli kesinlikle ;)

    YanıtlaSil
  26. ya nerden baslasam bu postdaki her fotograf birbirinden Cupcake:)
    oncelikle o pembe bisiklete bayildim. sonra ailecek keyifli gulen fotograflar gezinin harika gectiginin kaniti. Alpcan`in saskin ve mutlu bakislari Cupcake otesi:)
    en kisa zamanda yolum Portekize dussun tavsiyelerini gerceklestireyim istiyorummm

    YanıtlaSil
  27. Gectigimiz Agustos ayında, bizde Sintra'ya gitmistik, Pena Palace'a ve bahcesine bayılmıstık. Resimleri görünce içim cız etti yine :)

    YanıtlaSil