20 Nisan 2012 Cuma

Anthony Anthony Bourdain'den altin degerinde yeme-icme tavsiyeleri..

Saniyorum ki ‘No Reservations’ TV programıyla bizi kendine hayran birakan sevgili Anthony Bourdain’i tanimayan yoktur.. ABD'li Bourdain, dunyanin en onemli sef ve gurmelerinden biri kabul ediliyor ve bu engin lezzet birikimini hem TV programlari , hem kose yazilari , hem de kitaplariyla bizlerle paylasiyor.. 

Bourdain ‘Kitchen Confidential’ kitabında onemli restoran sirlarini bizimle paylasmis ve bence disarida yemek yeme kulturu oldukca (cogu zaman bilincsizce) gelismekte olan Turk insani icin onemli bilgiler bunlar.. Eger sizde benim gibi odediginiz ucretin hakkini lezzet ve hijyen olarak hatasizca geri almak istiyorsaniz 10 dakikanizi ayirin ve bu degerli bilgileri akliniza not edin ;)

sevgiler,
lulu
xxx



* Disarida yemek yemek icin en ideal gunler Sali ve Persembe ! cunku urunler taze ve mutfak ekibi Pazar gunu dinlenmis durumda.. Dolayisiyla musteriye turist muamelesi yapilmaz..

* Pazartesi ve spesiyalite kelimelerinden korkun !! Ozellikle sefin spesiyalitesi, kalmis urunlerinden kurtulma yoludur..

* Balik tercihiniz Pazartesi gunleri olmasin.. Hafta sonu icin balik alimi genelde Persembe gununden yapilir ve Cuma sabahi restorana girer.. Cuma ve Cumartesi gunu tuketilemeyen baliklar ise Pazar gunu brunch ya da Pazartesi gunu spesiyal olarak satilir..

* Balik pazarlarinda taze baliklar erken saatlerde satilip sonrasinda donmus baliklarin satisi yapilir.. Kalanlar ise kapanis vakitlerinde Cin ve Japon restoranlari tarafindan dusuk fiyata alinir.. Dolayisiyla, ucuz susi (yiyebildiginiz kadar) yerken bu onemli bilgiyi mutlaka hatirlayin..

* Kilic baligi sever misiniz bilmiyorum ama Bourdain, bu baliktan uzak durmamizi tembihliyor cunku vucutta cok hizli bir sekilde parazit uretilmesine neden oluyormus..

* Midye ozellikle restoranda yenmemeliymis cunku buzdolaplari surekli acilip, kapandigindan saklama sartlari saglikli olmuyormus.. Bourdain, bazi cok ozel restoranlarda midyeler icin ozel sular hazirlanabilecegini ve ozel sogutmali kaplarda saklanabilecegini soyluyor ama bunu yapan bir yer hic gormemis..

* Hepimizin bayildigi Pazar brunchlari iyi seflerin Cuma ve Cumartesi gunleri yogun calistiklari icin isin basinda olmadigi ve yemekten anlamayanlar icin kalmis yemeklerin sunuldugu bir Pazar gunu aktivitesiymis aslinda ! Daha da acarsak, cocuklarin oyun ortami da denebilir buna..

* Pazar gunleri kizarmis urunler ve soslu balik yenmemeli.. Genelde en iyi restoranlar bile Cuma ve Cumartesi'den kalma baliklari sosla sunarlar ya da pismis etleri dilimleyip, soslarlar ki boylece seflerin hayati kurtulur..

* Hollandaise sostan uzak durun ! Yumurta aki + tereyagi karisimi olan bu sos her kosulda saklanabiliyor dolayisiyla bir kez hazirlanip gun boyunca kullaniliyor ki bu da bakteri uremesi icin en elverisli ortam.. Ayrica kalan sos salatalarda da kullaniliyor..

* Bir restoranin kar edebilmesi icin yiyeceklerin alis fiyatinin 3-4 katina satilmasi gerekir.. Bu nedenle bu kar politikasini onemsemeyen restoranlar maliyetlerini kaliteden calarak dusurmeye calisir ki buna en ideal ornek ; "iyi pismis" et isteyenlere buzdolabinda beklemis eski eti servis etmektir..

* Et yemek icin en ideal mekan steakhouse'lar ! Nerede ne en cok satiliyorsa onu yemek en ideal cozum..

* Menude bulunan ama genelde bahsedilmeyen ve sirf menu zenginlessin diye konulan yemekler gunlerce buzdolabinda duruyor ve merakli birinin onu gelip siparis etmesini bekliyor olabilir !!

* Tuveletleri pis bir restoranda yemek yemeyin !! Bu noktada Bourdain "gormenize izin verdikleri bir yer o haldeyse, kim bilir mutfak nasildir" demis... ve eklemis "tuvalet temizlenmesi kolay bir yer ama mutfak kesinlikle degil"  Hmmmm dusunmek istemedim !! :)

* Veeee son olarak ; mutsuz,suratsiz,aksi bir sef ve restoran sahibi !!  O restorandan uzak durun..  

  PS : http://intercontinental.com/istanbul 'a yazima ilham olduklari icin tesekkurler.. 

7 yorum:

  1. Lulucum, ben bu sefi bilmiyordum, TV sovunu da hic gormedim ama yazdiklari cok hosuma gitti, bazilarini cok rahat uygulayabiliriz, sagol paylastigin icin : )

    YanıtlaSil
  2. Hosgeldin tatlimm bittimi guney Ispanya cikartman :) meraklardayim.. Bu sefi kesinlikle takip etmeni oneriyorum.. Inanilmazdir ;)

    YanıtlaSil
  3. işin mutfağında bir sürü ince detay varmış meğer :)) bizde ohh mis gibi yiyoruz , içiyoruz :))

    YanıtlaSil
  4. Evet askim ! ama sanirim secimlerimizde cok buyuk hatalar yoktur.. ;) en azindan baligi soslu yemedigimiz kesin :)))

    YanıtlaSil
  5. sondan 2 tanesine kesinlikle katılıyorum :) suratsız restoran sahibi ve garsonlara tahammulum yok benimde :)

    YanıtlaSil
  6. @Rainbow Gatherer Gokce'cim benim icin de son 2 madde kesinlikle cok cok belirleyici unsur.. Sirf wc temizligi icin gittigim restoranlar bile olmustur benimmm :))hihihi

    YanıtlaSil
  7. ne dogru bılgıler aslında bunlar ya!
    kesınlıkle dıkkate alınmalı!

    YanıtlaSil