Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

12 Ağustos 2011 Cuma

GLETSCHERGARTEN LUZERN

2009 Eylül ayında yaptığımız uzun İsviçre seyahatimizde heyecanla görmek istediğimiz şehirlerden bir diğeri Luzern'di. Hatta belki de en heyecanlandığımız şehirdi kendisi.. Bu heyecanla uçaktan iner inmez ilk iş Luzern'e doğru yola almayı tercih ettik seyahati planlarken de.. Ama nedense Luzern dendiğinde hala aklıma ilk gelen şehir ve doğasının güzelliğinden çok Gletschergarten Luzern oluyor nedense. Hem beyin açıcı bilgiler edinip hem de fazlasıyla eğlenceli vakit geçirdiğimizdenolsa gerek...

Peki nedir tam olarak Gletschergarten

Yerli halk "İsviçre'nin kalbinde Luzern, Luzern'in kalbinde ise Glacier Garden bulunur" dermiş. Burası için hem bir park hem de doğal bir müze diyebiliriz. Müze tarafında bir zamanlar buzullar ve buzul çukurlarıyla kaplı olan Luzern'e dair etkileyici bilgiler ediniyorsunuz. Bu bilgi sonrası küçük bir şok yaşayıp bu fikre alışırken, bir anda yer katmanları arasında bulunan fosilleşmiş midye ve palmiye yaprakları ile karşılaşıyorsunuz müzeyi gezerken. Bu sayede Luzern'in bir dönemini de (ki bu yirmi milyon yıl kadar öncesi demek) tropikal bir plaj olarak geçirdiği anlamına geliyor. Şaşırtıcı bilgiler hakikaten.

Müze, multimedya şovlar ve interaktif bilgi sistemleri sayesinde dünyanın en heyecan verici zamanlarından biri hakkında kolay ve anlaşılır bir bilgi akışı da sunuyor. Büyükler dışında çocuklar için de fazlasıyla ilgi çekici bir alan olduğunu düşünüyorum.

Benim kişisel olarak iki favori bölümüm var müze ve parka dair. İkisinin de hikayesini kısaca anlatmak istiyorum size.. 

1. Franz Ludwig Pyffer von Wyher: İsviçreli bir teğmen kendisi. 1750'li yıllarda askerden emekli olup memleketi Luzern'e gelmiş ve arazi taramasına başlayıp, haritalar hazırlamış. O dönemler pek haritaların hazırlandığı dönemler değil ve kendisi Alp Dağları'nın en dev ve en büyük ölçekli harita modelini yaratan, kendi dönemindeki tek isim.. Bu haritayı kalem çizimiyle değil; kil, kömür, macun, mum gibi malzemelerle hazırlamış ve müzede bu etkileyici haritayı görmeniz mümkün.

2. Ayna Labirenti (Miror Maze); Granada'nın ünlü Alhambra'sı tarzında 1800'lü yıllarda hazırlanmış doksan farklı aynaya sahip müthiş etkileyici, şaşırtıcı, eğlenceli ama eğer melankolik bir ruh haliniz varsa bir anda kendi iç dünyanıza dönmenizi sağlayacak bir bölüm. Koridorlar sonsuz uzaklıkta görünürken, kısa sürede koridorun sonuna ulaşabiliyorsunuz.. Sonsuzluk hissi yanında ani bir kapana kısılmışlık gibi.. Çok acayip hakikaten! Diğer yandan da baş çarpmaları, kahkaha krizleri vs.... Hepsi çok insani, çok gerçek ve çok an!

Bu ayna bölümü dışında parkın içindeki açık arazide de birbirinden eğlenceli aynalar bulunuyor. Çocuklarınızla işte bu bölümde aşırı eğleneceksiniz... ;)

Address : Denkmalstrasse 4, CH-6006 Luzern

İyi eğlenceler.
lulu
x




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder