Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

29 Mart 2018 Perşembe

PUGLIA - Restoran Önerileri

Selam!

Serinin bu bölümünde "Puglia'da En İyi Yemek" iddiasıyla değil de daha çok kendi seyahatimiz içindeki iyi yemek deneyimleriyle karşınızdayım. Lezzet ile ilgili söylemek istediklerimi neredeyse tamamlamışken, bir de üzerine restoran postu yapıp bu serüvene son vermiş olacağım böylece…

Belki önceki postlarda da yazmış olabilirim, ama bir kez daha söylemekte hiç sakınca yok; Puglia bizim için görsel, ruhsal ve lezzet alanlarında enfes bir serüvendi.. Hatta özellikle lezzet çıtasının Sicilya seyahati sonrası bu denli yükseleceğini düşünmediğimizden şaşırtıcı olduğunu da söyleyebilirim..

Bu son post, hepsi de ya ucundan kıyısından ya da tam hakkı verilerek deneyimlenmiş lezzet adreslerimi anlatacağım size.. Birkaç tane de güvendiğim ama deneyimlemeye zamanımızın kalmadığı adresi de ihmal etmeyeceğim.. 



POLIGNANO A MARE:

Gastro Pub Pescaria: Polignano a Mare'de bulunan bu şirin mekan, deniz ürünleriyle street food mantığı nasıl birleşir sorumuza tam olarak yanıt veriyor. Siparişini ver, numaranı kap, sıra sana geldiğinde Alpico'nun tanımıyla kaplumbağa sırtı görünümündeki çıtır ekmeğe hazırlanmış sandvicini teslim al ve dilersen sokakta bir kaldırıma ilişip afiyetle ye...
Adres: Piazza Aldo Moro, 6/8 - Polignano A Mare

Il Muretta: Dilim pizza için şahane bir tavsiye kendisi. Polignano'da geçireceğiniz vakit kısıtlıysa, meşhur Domenico Mudugno heykelinin hemen çaprazında bulunan dükkandan alacağınız dilim pizzalar, lezzeti yanında zaman tasarrufu sağlaması ve ekonomik oluşuyla da tam sizlik olabilir.. Mekanın sahibi ve eşinin tatlılığı da bonus..
Adres: Lungomare Domenico Modugno, 12 - Polignano A Mare

Beija Flor: Polignano'da güzel bir kahve? sorusunun yanıtı olabilir Beija Flor. Ben bu işten anladığımı iddia edemem, ama mekanın bulunduğu aşırı tatlı meydanda sabah capuccinosu bana, espressoları da Bey'e pek lezzetli geldi diyebilirim.
Adres: Piazza Vittorio Emanuele, 57 - Polignano A Mare


ITRIA VADİSİ: 

La Locanda del Gallo: Alberobello'da bir trattoria burası. Bir öğle yemeği vaktinde ziyaret edip acaba çok mu turistiktir şeklinde endişelenirken, yediğimiz Tagliata Con Rucola sayesinde kendisine saygımız misli misli arttı diyebilirim. Sofra şaraplarını da ilk gün heyecanı midir bilinmez, pek sevmiştik.
Adres: Via Monte S. Michele, 79 - Alberobello

La Cantina: Alberobello'da, birkaç merdiven ile daracık bir kapıdan girdiğiniz ve "ne yani tüm olayı bu mudur?" diye burun kıvırabilme ihtimalinizin yüksek olduğu minik bir restoran kendisi.. Efsane bir lezzet serüveni yaşattığını söylemek kesinlikle abartılı bir yorum olmaz. Temmuz ayında kapılarını açan ve de aşırı sevilen bir restoran olması nedeniyle, rezervasyon yapabilmek adına seyahat öncesi kendileriyle iletişim kurmanız gerekiyor. Yani, oraya gidince yer bulurum ihtimalınız neredeyse sıfır.. 
Adres: Vico Lippolis, 8 - Alberobello 

Trattoria Terra Madre: Masası az, yer bulması zor, organik bir bahçeye sahip olan ve bahçesinden günlük hasat da yapabileceğiniz (ya da hasat zamanına şahitlik edebileceğiniz) bir mekan burası. Gruplar için hasat edilen ürünlerden oluşan mutfak atölyeleri de düzenliyorlarmış öğrendiğimiz. Kasabada vakti olanlar için şahane bir deneyim olabilir..
Adres: Piazza Sacramento, 17 - Alberobello

Ristorante Mezzofanti: Itria Vadisi köylerinden Cisternino'ya yolunuz düştüğünde et yemek de kaçınılmaz oluyor, zira burası postlarda defalarca bahsettiğim gibi vadi içindeki en iddialı steak-lere ulaşabileceğiniz kasaba.. Mezzofanti ise kesinlikle iyi bir seçenek.. Hem lezzetli hem de restoranın bulunduğu bina tatlılık abidesi...
Adres: Piazza Pellegrino Rossi, 6 - Cisternino

Bar FOD (Pasticceria, Gelateria & Tabacchi): Aperitivo vaktinde Cisternino'da köyün tam olarak merkezi sayılan minik meydan Piazza Vittorio Emanuele'de bulunan Bar FOD belki çok turistik, ama yine de zaruri bir tavsiye; zira gözlemlediğimiz kadarıyla köyü oldukça nitelikli turistler ziyaret ediyor (Ağustos ayını ayrı tutmak gerekebilir belki). Meydanda oturup içkinizi ya da kahvenizi keyifle yudumlayabilir ve "bir Cittaslow kasabasında yaşam nasıl olur?" sorusunun yanıtını insan ve mekan manzaralarını izleyerek kolayca bulabilirsiniz... 
Adres: Piazza Vittorio Emanuele, 5 - Cisternino

Vignola Cremeria History: Her ne kadar asıl yeri Locorotondo’dur deniyor olsa da Cisternino’da da gün batımı ve aperitivo keyfi pekala da yaşanıyor.. Gün de hiç fena batmıyor burada.. 
Adres: Via San Quirico, 28 - Cisternino

LECCE:

La Scarpetta: Lecce gibi lezzet konusunda yüzlerce alternatif sunan bir şehirde açıkçası kafalar fazlaca karışıyor, bu kesin. Bahçe içinde, şehrin olağan kalabalığından uzak ve özenli bir öğle/akşam yemeği yemek isterseniz (iç mekanı görsel olarak pek sevmedik bizi ancak bahçesi şahaneydi) bu restoranı kesinlikle tavsiye ederim.
Adres: Via Principe di Savoia, 45 - Lecce

Nautilus Garden Restaurant: Yine nitelikli bir yemek yiyebileceğiniz ve La Scarpetta'nın aksine bahçesi dışında iç mekanı da pek keyifli bir restoran burası. Hakikaten yıldızlı bir tavsiye.
Adres: Via Paisiello, 9 - Lecce

Osteria Il Poeta Contadino: Lecce'nin nefis Barok binaları arasında, yüksek masa düzeniyle hizmet veren, sevimli bir köşebaşı restoranı burası.. Eğer bir restoranın ismi “osteria” ise ya daha konsantre bir menü ile karşılaşırsınız ya da mekanın size sunacak hazır bir menüsü dahi olmayabilir. Açıkçası, İtalya’da keşfetmekten en büyük keyif aldığımız restoran tipi osterialar diyebilirim; zira az, öz ama kendine güvenen tabaklar buluyoruz bu tip İtalyan restoranlarında…
Adres: Piazza Castromediano Sigismondo, 8 - Lecce

Joyce IRISH PUB: Lecce'de özellikle Irish Pub kategorisinde keyifli denemeler yapabilirsiniz. Joyce, başarılı bir Irish Pub örneği kabul edilebilir. Hem enteresan dekoru incelenesi hem de iyi bir mutfağı var... 
Adres: Via Matteo da Lecce, 5 - Lecce

Lecce'de Pastaneler... 

Lecce şehrinde sayısız pastane şeçeneği içinden aşağıdaki üç adresi çok sevdik diye yazıyorum, ama bu noktada eminim ki bambaşka adresler keşfetmeniz mümkün olur.. Natale Pasticceria (Piazza Garibaldi 17 - Lecce), Bar Cotognata Leccese (Via G. Marconi 51 - Lecce), Pasticceria Luca Capilungo (Via Bari 7 - Lecce). Özellikle Capilungo'da şef Luca nefis işler yapıyor. Cornettolar, biscottiler, kekler, pastalar ve şefin özel tartı La Giulietta denenmeli..

SALENTO KIYILARI:

LO SCALO: Eğer yaz aylarında Salento kıyılarında bulunursanız, hakikaten kalbimin, ruhumun ve damağımın her bir zerresiyle tavsiye edebileceğim muhteşem bir restoran burası.. Lecce'den sonra aracınızın direksiyonunu kıyı kıyı güneye doğru kırarsanız Marina di Navaglia bölgesine kolayca ulaşabilirsiniz. Kayaların üzerine konumlanmış, seyirlik manzarası olan, enfes bir öğle yemeği yemenin yanında şahane de bir deniz günü geçirebilme fırsatı sunan bir işletme kendisi.. Seyahatin en en en keyifli yemeğini burada yediğimiz için Lo Scalo'yu hem öğle hem gün batımı vakti hem de akşam yemeği için hiç düşünmeden ve hiç abartmadan tavsiye edebilirim. (Jude Law'cığımız da çok sever, her yaz gelirmiş zaten..)
Adres: Via Amerigo Vespucci - Marina di Novaglie. 

La Puritate: Puglia'da konu deniz ürünü ise, Gallipoli hakikaten es geçilmemesi gereken bir şehir kabul edilmeli. Zate şehre girer girmez balıkçılığın ne denli kuvvetli olduğunu da anlıyor insan.. La Puritate bu konudali lezzet beklentinizi karşılayacak lokal bir mutfak.
Adres: Via Sant'Elia, 18 - Gallipoli

Il Bastione: Gallipoli'de her öğün -genel olarak- deniz ürünleriyle taçlandığından, deneyimler de daha çok bu lezzet yönünde ilerliyor. Il Bastino için şehrin “en iyi” restoranlarından biri olarak bahsediyorlar. Bir aile işletmesi kendisi ve lezzet çıtası da cidden yüksek. Deniz kestanesini Gallipoli’de yiyeceğinizi düşünürsek, bu denemeyi bu restoranda yapmanızı ve yanına da negroamaro üzümlerinden elde edilmiş bir bardak şarap içmenizi öneririm..
Adres: Riviera Nazario Sauro, 28 - Gallipoli

Blanc Bar: Gallipoli'de yemek değil de, bir içecek alacak kadar vaktiniz varsa ya da farklı bir deneyim yaşamak isterseniz, Blanc oldukça farklı bir tavsiye. Süper cool bir bar ortamı var ve aynı zamanda alışveriş imkanı da sağlayan keyifli bir dükkan kendisi.
Adres: Via XXIV Maggio, 19 - Gallipoli

L'Acchiatura: Gallipoli'ye dek yolunuz düşecekse eğer, şehre çok yakın bir diğer şehir Racale'de bulunan restoran L’Acchiature’ya yolunuz mutlaka düşsün isterim. Tipik Apulian mutfağının oldukça zengin bir örneği olmanın yanında, deniz ürünleri konusunda da iddialı ve ağaç altı konseptiyle nefis bir açık hava restoranı kendisi..
Adres: Via Marzani - Nei pressi di Piazza San Sebastiano - Racale.

Serinin diğer postları;

Post 1: Puglia Seyahat Planları 
Post 2: Itria Vadisi
Post 3: Polignana a Mare
Post 4: Puglia Lezzetleri Vol.1
Post 5: Puglia Lezzetleri Vol.2
Post 6: Puglia Lezzetleri Vol.3
Post 8: Puglia - Salento Kıyıları

Çok Sevgiler
lulu
x

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder